fbpx
9.7 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Varga Judit Brüsszelben győzködi az EB képviselőit a milliárdokért

Varga Judit igazságügyi miniszter brüsszeli utazásának célja, hogy zsinórban tárgyaljon majd az Európai Bizottság képviselőivel. Az ok, hogy vészesen fogy az idő az uniós pénzek körül, a tét pedig sokmilliárdos. A hivatalos naptár szerint először szerdán Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával találkozik, majd csütörtökön Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos fogadja személyesen.

A tárgyalások fő témái a Magyarországot megillető uniós források, illetve a jogállamisági eljárás. Fontos a magyar kormány szempontjából, hogy eloszlassa a korrupcióval, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, a jogalkotás átláthatóságával és a demokratikus normák betartásával kapcsolatos brüsszeli aggályokat. Amíg ezek nincsenek tisztázva, a pénzcsapok zárva maradnak.

Szeptember 22-ig kell a Bizottságnak kialakítani az álláspontját a jogállamisági eljárásban. Ezt a magyar kormány újabb jogalkotási javaslatokkal igyekszik befolyásolni, amelynek legújabb fejleménye a korrupcióellenes hatóság felállítása. A magyar kormány korábbi tájékoztatása szerint legalább tíz konkrét törvény szerepel a vállalások között.

Hasonló cikkünk:  Házhoz repült a honvédségi gép

Megnehezítheti a miniszter helyzetét a tárgyalásokon a Kúria elnöke körül kialakult hírek. Varga Zs. András több bírói álláshely esetében is törvénybe ütköző módon bírálta el a bírói pályázatokat, a Kúria elnökének feleségét annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt.

Hasonló cikkünk:  Ezek az online autópálya-matrica vásárlásának előnyei

Varga találkozóin szóba kerülhet még a hetes cikk szerinti eljárás, amellyel kapcsolatban a cseh elnökség októberben újabb meghallgatást tervez a tagállamok körében. Magyarország ugyanis az egyetlen ország, amellyel szemben gyakorlatilag az összes uniós jogsértési eljárás folyamatban van.

via HVG-Eurologus

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...