fbpx

FRISS HÍREK

Vissza az időben – cserekereskedelem lehet Fülöpházán

- Advertisement -

Fülöpháza lakói visszatérhetnek az ősi kereskedelmi gyökerekhez, vagyis pusztán csere-bere alapon üzletelnének egymással. Nem lenne szükség készpénzre, bankkártyára, blokkra és számlára. Mindezt az egykori fideszes parlamenti képviselő, Balogh József javasolta, aki „vak komondorosként” híresült annak idején, és asszonyverésért került ki az országgyűlésből.

“Eladunk, veszünk, cserélünk! Azért, hogy megéljünk!” – ezzel a címmel tette közzé felhívását a politikus, aki jelenleg Fülöpháza alpolgármestere. “A magyarországi, ezen belül a fülöpházai családok életében is érezhető, válságos helyzetre való tekintettel jövőnket meghatározó baráti beszélgetésre, lángos sütésre hívom a falubelieket” – állt felhívásában.

Balogh József elmondta, hogy sokan jöttek el a találkozóra, voltak, akik a munkájuk miatt nem tudtak megjelenni, de a fórumokon csatlakoztak, valamint a szomszédos faluból is és Budapestről is jelentkeztek. Balogh a faluszéli tanyáján mutatta meg, miként képzeli a helyi kereskedelmet. Nyáron dinnyét termeszt, van fóliasátra, traktora, háziállatai, de büszke nagyon a sonkájára, szalonnájára is.

„Rettenetesen aggódnak a helybéliek az elkövetkezendő hónapok miatt. Rezsinövekedés, aszály, infláció, ezek komolyan veszélyezteti a megélhetést, a hétköznapokat. Ezért próbálom felrázni a közösséget ezzel a kezdeményezéssel” – mondta Balogh. – „Nézze, itt a sok savanyúság, tudom a módját, csak üveg legyen, meg kupak, hogy ne kapjon levegőt. Ez a pár üveg nekünk elég, de van még egy szüretünk. S vannak sajtkészítőnk, húsfeldolgozók, kézművesek, kenyérsütők, tojás és szárnyas is a faluban. Hova adózzanak abból a piciből?” – sorolta az egykori parlamenti képviselő.

Hasonló cikkünk:  Szerszámosdobozok, a mindent elrejtő kincsesládák

Azonban nem szeretne jogsértő módon eljárni, így utána akar járni annak, hogy lehet ezt adóügyileg megoldani. „Mi nem akarjuk átverni az államot, de a cserénél azt gondolom, nem kell befizetni. Nem lehet a csibészeket erősíteni” – mondta el.

Több helyi gazda és termelő tartja jó ötletnek a kezdeményezést. Oláh János tanyatulajdonos egyből mellé állt. „Van itt tojás, tyúk, kacsa. Van még szalma, széna, takarmány. A tehenek kint a legelőn. Ez mind érték, s még többet jelentene, ha értékén tudnám elcserélni. Fontos, hogy itt megvan garancia, maga az ismeretség, itt nem verne át senki senkit. Őseink is ezt csinálták, mindenkinek megfelelt. Biztos vagyok benne, hogy ebben az ínséges időben sokaknak segítene” – mondta meggyőződéssel a gazda.

via Blikk

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...