fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Házhoz repült a honvédségi gép

A kényelemről úgy tűnik válság idején sem tud lemondani az Orbán-kormány. Sármellékre vezényeltek egy kormányzati Airbus A319-est Kecskemétről, hogy a honvédelmi tárca vezetőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak 270 kilométerrel kevesebbet kelljen autóznia.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfő reggel jelentette, hogy „izgalmas napunk lesz”. A Facebookon beszámolt arról, hogy találkozik a török védelmi miniszterrel, Hulusi Akarral Ankarában, megtekint egy katonai alakulatot és „a magyar védelmi ipar szempontjából jelentős” Gidrán 4×4-es harcjármű gyártási helyét, de mindenekelőtt futni megy.

Azért, hogy ne kelljen a miniszternek autóban döcögnie 270 kilométert, a kormányzati apparátus nem sajnálta a közpénzt. A Magyar Honvédség egyik Airbus A319-es szállító repülőgépe ugyanis már vasárnap délután kirepült vele Ankarába – de előtte érte repültek vidékre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap délelőtt még Zalaegerszegen volt, az október 23-ai megemlékezésen. Mindeközben Kecskeméten már startra készült az egyik Airbus A 319-es. A FlightAware nevű, a repülőgépek útvonalait követő és rögzítő portál szerint a HUAF409 hívójelű szállítógép vasárnap délután 3 óra után 8 perccel szállt fel a kecskeméti repülőtérről majd 36 perccel később landolt a Zalaegerszeg közelében lévő Sármelléken. Onnan délután 4 óra 18 perckor indult el Ankara felé, ahol helyi idő szerint este 7 óra 9 perckor landolt.

A Honvédelmi Minisztérium elismerte, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utazott a géppel Ankarába.

„A HUAF409-es honvédségi gépen, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség delegációja utazott hivatalos tárgyalásra Ankarába. Orbán Viktor miniszterelnök nem utazott a gépen.”

A több millió forintos pluszkiadást jelentő drága zalai kitérőt nem indokolták.

Hasonló cikkünk:  A Szövetség Matolcsyról: Központi Bizottság dönt, melyik pártkatonát tüntetik ki

Az, hogy az Airbus repülőgépet elküldték a miniszterért vidékre, több szempontból is kifogásolható. Zalaegerszeg Sármelléktől 40,9 kilométerre fekszik, körülbelül 40 percig tart eljutni oda a közlekedési szabályokat betartva. Zalaegerszeg és Kecskemét között 311 kilométer a távolság, amelyet szabályosan úgy 3 óra 25 perc alatt lehet megtenni. Ez azt jelenti, hogy azért reptették át a repülőgépet, hogy a miniszternek, 270 kilométerrel, bő két és fél órával kevesebbet kelljen utaznia a tárcavezetői luxusautóban.

Hasonló cikkünk:  Matolcsyék szerint szinte senkinek sem kellenek a lakáshitelek

Mivel Sármellék nem esik útba Ankara felé, a zalai kitérő jelentősen megdobta a török utazás költségeit. Egy Airbus A319-es üzemben tartási költsége az Aircraft Cost Calculator portál számításai szerint óránként 8800-9200 dollár között mozog. Ez átszámítva 3,6-3,9 millió forint. Nagyságrendileg ekkora pluszkiadást vállaltak a miniszter miatt egy olyan az energiaválság közepén, amikor az állami intézményeket csak 18 fokos hőmérsékletre fűtik fel takarékossági okokból.

Nem csak a miniszter kiutazása vet fel kérdéseket, hanem a hazatérése is. A honvédségi Airbus ugyanis a vasárnapi ankarai landolás után 47 perccel már újra a levegőben volt, és este Kecskeméten landolt. Vagyis a visszaút további többletköltséget jelent: újra ki kell küldeni a küldöttségért a katonai gépet, vagy repülőjegyet kell venni.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...