fbpx

FRISS HÍREK

Januártól bezárási hullám jöhet

- Advertisement -

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nincs olyan üzleti modell, amellyel ki lehet gazdálkodni a tízszeres gázáremelkedést. A mostani krízis teljesen más, mint a Covid alatt volt, mert a gazdaság tudott működni a nyolc hónapig tartó bezárások mellett is. A korlátozások feloldása után az emberek vissza is tértek a vendéglátóhelyekre. A mostani válságban azonban úgy csökken a vásárlóerő, hogy közben az alapanyagárak is emelkednek.

Nagy bajban vannak a cukrászatok, a pékségek és a sütödék, van, hogy már a költségek 30 százalékát az energiakiadások teszik ki. Sokaknak a költségei olyan nagyok, hogy azt már nem tudják áthárítani a vendégekre. Szinte biztos, hogy egy bezárási hullám közeledik, a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni. A karácsonyi időszaktól még várnak nagyobb bevételt a vendéglátósok, így ezt az évet még végig viszik, aztán ebből a bevételből lehet majd tartalékot képezni – véli a szakember.

Hasonló cikkünk:  Évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság

A kereslet vissza szokott esni január-februárban, így valószínűleg sok étterem fog úgy dönteni, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra zárnak be. Felesleges a téli időszakban fűteni, ha egyébként is kevesebben térnének be. Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak.

Az ipartestületi elnök úgy látja: ahhoz, hogy az ágazat életben maradjon feltétlenül szükség van állami segítségre.

via novekedes.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...