fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Miért drágább az átalányadózó könyvelése, mint a katásé?

- Advertisement -

A címben feltett kérdés ezekben a hónapokban sokakat érdekel. Főleg azokat, akiknek még katásként sem volt könyvelője, és most a magasabb árakkal szembesülnek.

Fontos tudatosítani, hogy más-más feladatok elvégzését igényli az átalányadózás és a kata adózás. Ez azt jelenti, hogy más szolgáltatásról van szó, ennek eredménye az eltérő árazás. Ha a vállalkozásod vezetése mellett van energiád a könyvelésedre, online asszisztensek segítségével akár te is meg tudod csinálni. Ám mindkét adózási forma mellett jó, ha van a háznál könyvelő

Átalányadózás könyvelő nélkül nem ajánlott

Az átalányadózás egy összetett adónem. A havi bevétel változása befolyásolja a fizetendő adót, továbbá figyelembe kell venni az adómentes sávot, igénybe lehet venni adókedvezményeket. Ráadásul mindemellett havonta kell bevallást készíteni, és ez még csak néhány feladat az átalányadózás esetében, amelyeket figyelembe kell vennie a könyvelőnek a díj meghatározásakor.

Jó néhány katásnak nem volt eddig könyvelője, hiszen egyedül is el tudta végezni a szükséges adminisztrációs feladatokat, a bevételi nyilvántartás vezetését és a bevallás elkészítését. Azonban az átalányadózás könyvelő nélkül nem ajánlott. Csak azoknak javasolt, akik kellő szakmai tudással rendelkeznek, magabiztosan kezelik a nyomtatványkitöltő programot, jól ismerik a nyomtatványokat és folyamatosan nyomon tudják követni a jogszabály-módosításokat. 

Miből áll a könyvelési díj?

Hasonló cikkünk:  Minden, amit az aranyba történő befektetésről tudni érdemes

A könyvelési díj a bevételek és a kiadások átlátható vezetését és összesítését, a fizetendő adók és a nyereség kiszámítását tartalmazza. Továbbá a könyvelő naprakész szaktudásának rendelkezésre állását, hiszen a vállalkozás sikeréhez nagymértékben hozzájárul a tapasztalt, megfelelő szaktudással rendelkező könyvelő is.

Továbbá könyvelő végzi el a PMT azonosítást, a bejelentést vagy átjelentést a NAV-hoz, az önkormányzathoz és a KSH-hoz. Bár a kamarához való bejelentés nem könyvelői feladat, mégis sok esetben segítenek az ügyfélnek. Továbbá a könyvelő végzi a jogviszony-bejelentést.

Könyvelői felelősségbiztosítással is rendelkezik

Az említettek mellett a havi járulékbevallást és bérszámfejtést is elvégzi a könyvelő. Emiatt rendkívül fontos, hogy a tárgyhónap után minél hamarabb hozzáférjen a könyvelő a kiállított számlákhoz és a bankszámlakivonatokhoz is. Ugyanis mindig az adott hónap 12. napjáig el kell készíteni a bérszámfejtést, és be kell fizetni az adókat és a járulékokat.

Szóval átalányadózás esetén alapfeltétel, hogy mindig naprakész legyen a számlák pénzügyi kiegyenlítése. Átalányadózó vállalkozásoknál az év végén az szja- és helyi iparűzési adó bevallást a könyvelő készíti el. Mindenképpen érdemes olyan könyvelőt választani, aki felelősségbiztosítással is rendelkezik. Tévedni emberi dolog, egy szakmailag kiváló könyvelő is követhet el hibát. A felelősségbiztosítás pedig garantálja, hogy a vállalkozó kártalanítva lesz a mulasztási bírság és késedelmi pótlék vonatkozásában.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...