fbpx

FRISS HÍREK

Mit olvasott a kecskeméti újságolvasó 1956 októberében?

- Advertisement -

1956. októberben a helyi lapból semmit sem sejthettek a kecskeméti újságolvasók abból a feszültségből, ami földindulással felérő történéseknek nyitott végül utat.

Kecskeméti hírszemle következik 1956 októberéből.

Az ártatlan olvasó a Népújságból, amely a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) Bács-Kiskun megyei lapja volt, arról értesülhetett, hogy hozzáfogtak a kishunhalasi mocsarak lecsapolásához. Vagy, hogy a Hírös Héten a legnagyobb szenzáció a szív alakú mézeskalács volt. Ehhez hozzátették azt is, hogy a szép lányoknak a legszebb szívet illik adni. A városi tanács Török Bélánét pedig a legszebb gyümölcsért járó díjban részesítette.

Magyarország nagyszerű játékkal fektette kétvállra Franciaországot – örülhettek a focit kedvelők az Aranycsapat újabb sikerének. A gólt Kocsis fejelte, amivel Puskásék 2:1-re nyertek. Bemutatták a 8 lóerős, új magyar motorkerékpárt – újságolták a szocialista ipar új termékét. A lap egyik sarkában hasznos tanácsot adtak a háziasszonyoknak. Ha a tojáshéjat apróra törve vízbe dobják, azt üvegtisztító szerként hasznosíthatják. (Ha valaki kipróbálja, írja meg szerkesztőségünknek a tapasztalatait.)

A „mi történt a nagyvilágban” rovat a nyár óta tartó szuezi-válság körül forgott. A nemzetközi fegyveres konfliktust, a második arab-izraeli háborút élénk sajtófigyelem kísérte. Ugyanabban a lapszámban – egy nappal a pesti események előtt – nagybetűkkel szedett cikkben hívták fel mindenki figyelmét, hogy elkezdődött a tanítás a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemén. A dialektikus materializmus történetét Pozsgay Imre tanította.

Az 1956-os év jó gyümölcstermést hozott, aminek meg is lett az eredménye. A Kecskeméti Szeszipari Vállalat üzemeiben 1.800.000 liter pálinkát és borpárlatot készítettek a megyében termett gyümölcsből – ismertették a termelési jelentést.

Hogy az itt készült pálinkától vagy másétól-e, mindenesetre verekedés miatt elítélték Trifont Istvánt és Trifont Pált, akik a Mezei utcai italboltban szórakoztak, italoztak, majd verekedést kezdeményeztek. A testvérpár ezután egy másik italboltba ment, ahol ismét verekedést kezdtek és Rácz Sándort tettlegesen bántalmazták. A bíróság végül felfüggesztett börtönre ítélte őket. Azt nem tudni, hogy Trifonték a néhány nappal későbbi utcai eseményekben részt vettek-e.

Október 23. Kedd

Véget ért a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának VIII. ülése – olvasható a Népújság címlapján.

Október 24. Szerda

Az egyetemisták budapesti felvonulásának hírét a „Szükséges a jugoszláv és a magyar vezető párt együttműködésének fejlesztése” egész oldalas cikk a világbéke megszilárdításáról szerdán még letaszította a címoldalról. A diákmegmozdulások, a MEFESZ és a hallgatók jelszavait elfogadó nyilatkozatok:

  • „Valóban független szocialista Magyarországot!”,
  • „Március 15 pirosbetűs ünneppá nyilvánítását!”
  • „Nagy Imre visszahelyezését korábbi állami funkciójába!”
  • „Munkánkkal akarjuk helyreállítani az állam új gazdasági alapjait!
  • „Új vezetést a pártban és a kormányban!”
  • „Nyílt tárgyaláson vonják felelősségre a hibák elkövetőit!” – a későbbi oldalakon fértek csak el. Hozzátéve azt, a Kecskeméti Gépgyárban a műszakok rendes időben kezdődtek el és a munkásokra jellemző fegyelmezettséggel vették fel a munkát.
Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Október 24. Szerda. Rendkívüli kiadás

Nagy Imre a Minisztertanács elnöke – számol be külön kiadásban a Népújság.

Október 25. Csütörtök

Nagy Imre elvtárs szózata a magyar néphez címmel közlik a Minisztertanács elnök beszédét, ami így kezdődik:

Magyarok! Elvtársaim! Barátaim! Felelősségteljes percekben szólok hozzátok.

Október 27. Szombat

Címlapon közlik a kecskeméti eseményeket: több mint 4000 fős tömeg vonult fel Kecskemét utcáin. A Városi Tanács homlokzatáról eltávolították a vörös csillagot. Az ÁVH épületének tetejéről hatalmas vaskalapáccsal ledöntötték a Népköztársaság címerét. A tömeg éljenezte Kossuth eszméit, követelve a szovjet csapatok azonnali kivonását. A főtéren lévő szovjet emlékműről ugyancsak letörték az ötágú csillagot. Az időközben ötezerre bővült tömeg előtt a néphadsereg katonái levették sapkáikról az elnyomó hadsereg emblémáit és a civilek éljenzése előtt feltűzték a piros-fehér-zöld szalagokat.

Október 29. Hétfő

Október 30. Kedd

Az MDP lapja ezen a napon – utoljára – még pártlapként jelent meg. Címoldalán viszont már a Kossuth-címer, és a „Világ proletárjai egyesüljetek!” addig mindenki számára kötelező jelszó helyett a Szózat első sora volt olvasható.

Beszámoltak az ÁVH feloszlatásáról és arról, hogy megalakult Kecskemét város és járás nemzetőrsége és az ideiglenes Megyei Nemzeti Bizottság.

A második oldalra lapozva olvashatta Kecskemét közönsége Molnár Miklós határozott hangú írását: Válasz a Pravdának. A propaganda kormánylapban közölt tudósításra reagált, ami úgy állította be a magyarországi eseményeket, hogy a „népellenes kaland összeomlott” és „a pesti nép megmozdulását, a felkelést az angol és amerikai imperialisták aknamunkája váltotta ki.” Miklós erre így felelt:

Ami Budapesten történt, nem volt sem népellenes, sem kaland, s nem is omlott össze. Szabadságot akar Pest és Buda forradalmi népe, népszabadságot, önkény, terror és félelemnetes életet, több kenyeret és nemzeti függetlenséget. Ez volna hát a népellenes kaland? Ami összeomlott, s valóban népellenesnek nevezhető: az a Rákosi-Gerő klikk uralma.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...