fbpx
0.7 C
Kecskemét
2022. december 7., szerda

FRISS HÍREK

Álljon-e szóba a sajtó egészével egy politikus? A fideszesektől nem kaptunk választ

“Szabadságjogaink, a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket, még ha esetleg ellenszenvvel is viseltetünk a kérdezővel szemben. Mert nem a kérdező személye, pártszimpátiája, hanem a hallgatóság, Magyarország polgárai számítanak.”

Fürjes Balázs államtitkár a többi között ezt a mondatot is Baranyi Krisztina ferencvárosi ellenzéki polgármesternek szánta. Azért írt nyílt levelet, mert a polgármester az ATV élő adásában nem volt hajlandó szóba állni a Pesti Srácok munkatársával.

„Kicsit kellemetlen helyzetbe hoztak engem, én régóta hangoztatom, és megfogadtam, hogy propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom, úgyhogy most sem fogom ezt tenni. Én nem tudtam, hogy ön itt lesz, és ha tudom, akkor nem jövök el.” – így reagálta le Baranyi azt, hogy a kormánypárti lap is kérdezte.

Baranyi viszont válaszolt Fürjes Balázsnak, és azt írta, hogy “A szabad sajtót szétverő propaganda oldalak minősített esetei a szennyoldalak. Ezek jellemzője, hogy elsődleges tevékenységük az egyszerű uszítás. Xenofób, rasszista vagy rasszizmusba hajló agitáció mellett, minden alapot nélkülöző hazugságok terjesztésével vesznek részt politikai lejáratókampányokban”.

Mit a véleményük a kecskeméti politikusoknak?

Kíváncsiak voltunk, hogy egyetértenek-e Fürjes Balázs kijelentésével a kecskeméti politikusok. Ezért a polgármesternek, az alpolgármestereknek és minden önkormányzati képviselőnek elküldtük ugyanazt a levelet, benne kérdéseinkkel.

A levélre, amelyben azt is kérdeztük, hogy fontos-e, hogy a minél szélesebb tájékoztatás érdekében egy politikus álljon-e szóba a sajtó egészével, a Fidesz kecskeméti politikusaitól nem jött válasz.

Így -Fürjes gondolata szerint- a kecskemétiek, olvasóink nem tudhatták meg, mit gondolnak a helyi fideszesek párttársuk véleményéről.

Hasonló cikkünk:  Haza mehetett a terrorcselekmény előkészülete miatt elítélt kecskeméti egyetemista

Csak az ellenzék válaszolt kérdéseinkre

Az ellenzéki Szövetség, frakció szinten válaszolt. Ezt közöljük most a kérdésekkel együtt.

Érdeklődve kérdezzük Önt ezek alapján: Egyetért-e Fürjes Balázzsal?

– Az objektív köztájékoztatás nagyon fontos számunkra, de jelen pillanatban az országban
közpénzből a Fidesz-KDNP kormánykoalíció gyárt propagandát. Fürjes Balázs véleményét
szeretnénk, ha a kormányinfóra, valamint a kormánytagokra nézve is ilyen érzékenyen
alkalmazná.

Mit gondol arról, ha egy politikus bizonyos sajtóterméknek nem válaszol a kérdéseire?

Hasonló cikkünk:  Rezsiemelés: A kecskeméti járási ügyészség ideiglenes helyre költözik

– Lehetnek személyes esetek, amely alapján egy politikus hozhat egyéni döntéseket, de vezető döntéshozók, a választóktól kapott felhatalmazásuknál fogva tájékoztatási kötelezettséggel bírnak. A választóknak joga van a képviselő álláspontját megismerni.

Ön szerint fontos-e, hogy a minél szélesebb tájékoztatás érdekében egy politikus álljon szóba a sajtó egészével?

– Igen, de a mai magyar sajtó esetében fel kell tenni azt a kérdést, hogy a válaszokat egy
orgánum köztájékoztatásra használja, vagy a hatalom kedvében politikai haszonszerzés
céljából.

Ön szerint Kecskeméten létezik-e sajtószabadság, az itt működő sajtó (az összeset nézve) mindent megír-e, ami a városban történik, legyen az kellemetlen vagy jó?

– Kecskeméten, sajnos a közpénzből finanszírozott helyi média műhelyeiben, szerkesztői
szabadság van, nem sajtószabadság. A szerkesztési elvek egyértelműen politikai kiszolgálásra utalnak. Rendszeresen elhallgatnak, vagy elferdítenek közérdeklődésre számot tartó információkat, annak ellenére, hogy ezeket a hírcsatornákat a kecskeméti polgárok adóforintjaiból tartják fent.
Összességében reméljük, hogy az államtitkár úr a kecskeméti párttársaira is hatással lesz, és helyben követelik majd Kozák Polett (Kecskeméti Televízió) főszerkesztő asszony tényszerű és tárgyilagos munkáját.
A Szövetség a Hírös Városért Egyesület Frakciója elkötelezett a médiapluralizmus mellett.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...