fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Cegléden már van, Bács-Kiskun megyében is lesz Trafibox

- Advertisement -

Új szerkezeteket vetnek be a gyorshajtók ellen, eddig huszonhárom készült el a közel száz darab Trafiboxból, amiket országszerte telepítenek – a rendőrség szerint pozitív hatással lesz a közlekedésbiztonságra.

A Trafibox egy kis betonalapzatból kiálló méteres fémcső, rajta olyan 80x40x40 centis fehér fémdoboz, felül kis ablak. Az ORFK elmondása szerint az „eszköz nem sebességmérő készülék, hanem a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódoboz”. A szerkezetet a a gyorshajtás csökkentésére, a száguldozók megbüntetésére, vagyis sebességmérésre használja a rendőrség. Szerintük elhelyezésének a helyén pozitív hatással van a közlekedésbiztonságra. A készülékházakat mindenhol a helyi önkormányzat pénzéből állítják fel.

A VÉDA-rendszerben már használt ARH CAM-S1 típusú traffipaxokból helyeznek el a dobozokban, az ő megfogalmazásukat használva “ideiglenesen”.

“A sebességmérő eszközök elhelyezésének gyakorisága a területileg illetékes rendőri szerv döntésétől függ” – nyilatkozta az ORFK. A Trafiboxok sokoldalúbbak és jóval kevesebb pénzből létesülnek, valamint hatékonyabbak lehetnek a 2016 óta működő VÉDA-rendszernél.

Az utak mellett álló Trafiboxokat látják ugyan az arra haladó autósok, azt viszont nem tudják – mert a közeledő járműből nem látszik pontosan -, hogy abban a konkrét dobozban éppen akkor van-e egyáltalán működő sebességmérő. A Trafiboxok forgathatók, vagyis képesek a kétirányú forgalmat is ellenőrizni. A helyi rendőrök döntésén múlik, hogy mikor, melyik irányba haladó járművek sebességét mérik velük. Akár naponta többször is fordíthatnak rajtuk 180 fokot, így az adott utat rendszeresen használó járművezetők sem léphetik át nyugodtan a sebességhatárt.

Hasonló cikkünk:  Szakképzési intézményekért is bejelentkeztek egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók

“Az ARH CAM-S1 típusú készülékek rendelkeznek automata mérési üzemmóddal, amelynek használata esetén nem szükséges a folyamatos kezelői felügyelet”. Vagyis csak a készülék Trafiboxba helyezéséhez és üzembe állításához kell rendőr, utána magától méri a sebességet, készíti a fotókat és rögzíti a gyorshajtásokat. A rendőrség szerint a doboz bizonyos szintű fizikai védelmet nyújt a sebességmérő készüléknek, “külső és belső speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit”.

Eddig országszerte 23 darab Trafibox telepítése fejeződött be Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyékben.

A telepítési helyeket mindenhol a helyi rendőr-kapitányságok és az adott városok közútkezelői együttesen jelölték ki, és állították fel a dobozokat. Cegléden a Kossuth Ferenc utca 7.-9. címnél létesült.

“További Trafiboxok beszerzése és telepítése is folyamatban van. Jelenleg közel 70 helyszín szerepel a tervezettek között, melyekkel valamennyi megye és a főváros is érintett. Tekintettel az önkormányzati igényekre és az eszköz közlekedésbiztonsági helyzetre gyakorolt pozitív hatására, a rendőrség elsősorban a Trafiboxok közútkezelők általi jövőbeni beszerzését támogatja.” 

via vezess.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...