fbpx

FRISS HÍREK

Felmérés: a kormánypárti szavazók fele úgy tudja, az Orbán-kormány nem szavazta meg a szankciókat

- Advertisement -

A Political Capital készített felmérést, amely az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos társadalmi véleményeket vizsgálta. Ebből többek között kiderült, hogy erősen hat a magyar társadalomra a kormány szankcióellenes kampánya. Az európaiakat jobban sújtják a szankciók, mint az oroszokat a magyarok többsége szerint. Oroszország szándékosan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást, ennek ellenére a földgáz világpiaci árának emelkedésért többen teszik felelőssé a gázra nem is vonatkozó szankciókat. „A magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat” – a Fidesz-szavazóknak fele tartja igaznak ezt a hamis állítást, és az összes megkérdezett 36 százaléka, ez is mutatja a kormányzati kampány sikerét. A válaszadók egyharmada tartja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését is elsősorban a szankciók okozzák.

Eddig mind a nyolc Oroszország elleni uniós szankciós csomagot megszavazta az Orbán-kormány, és ezt igyekszenek elfedni a „nemzeti konzultációnak” nevezett kampánnyal – ezzel a magyarok 36 százalékát sikerült is megtéveszteni. Elsősorban a kormánypárt szimpatizánsai elől sikerült elhallgatni a valóságot, az ellenzéki szavazók nem elhanyagolható részének figyelmét is eltereli az, hogy a kormány „mit mond”, arról, hogy „mit tesz”.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

A megkérdezettek Oroszországot tartják a leginkább felelősnek a háborúért, de a válaszadást itt is jelentősen befolyásolják a pártpreferenciák. A Fidesz szavazói az Egyesült Államok és Ukrajna után a harmadik helyre tették a katonai támadást megindító Oroszországot a felelősök rangsorában.

Az európaiakat sújtják inkább a szankciók a válaszadók 59 százaléka szerint, 22 százalék gondolja úgy, hogy az oroszok érzik meg jobban a korlátozások hatását, míg 16% szerint a két fél egyformán.

Az állítást, hogy az élelmiszerárak emelkedését elsősorban a szankciók okozzák, a megkérdezettek mintegy egyharmada tartja igaznak. A többség osztja a kormányzati álláspontot a földgáz világpiaci árának emelkedésével kapcsolatban.

Bár a háború fejleményei nem ebbe az irányba mutatnak, a magyarok nagyobb része úgy véli, hogy Ukrajna veresége elkerülhetetlen, és hogy az ukrán lakosság védelme miatt is sürgető a minél előbbi békekötés.

A kutatás hat részben kerül publikálásra, a további részeket a Political Capital honlapjánblogján, illetve Facebook-oldalán teszik közzé.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...