fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Horvátország várhatóan január elsején csatlakozik a schengeni övezethez

- Advertisement -

Szlovénia aggódik a csatlakozás miatt, és nem biztos, hogy feloldja az ellenőrzést a Horvátországgal közös határszakaszán. Attól tartanak Ljubljanában, hogy a szlovén-osztrák határon gyakori ellenőrzések miatt az ország zsákutcává válhat a Balkán felől érkező bevándorlók számára.

„A rendőrök el fogják hagyni a határ térségét. Az építményeket meghagyjuk arra az esetre, ha vissza kellene állítani az ellenőrzést, de a rámpákat és akadályokat eltávolítjuk, biztosítjuk az emberek és az áruk szabad mozgását” – mondta Marijan Burić horvát rendőrtiszt. A horvátok fél tehát arra készülnek, hogy januártól szabad lesz az átjárás Szlovénia és Magyarország felé.

December 9-én hagyhatják jóvá a tagállamok belügyminiszterei Horvátország csatlakozását, ezáltal a schengeni övezet külső határa kitolódik, Horvátország és Szerbia, Bosznia-Hercegovina, valamint Montenegró lesz az új határvonal. A stara gradiškai ellenőrzőpont egyik vezetője pozitívan látja a helyzetet annak ellenére, hogy sokan attól tartanak komoly torlódás lesz majd az érintett átkelőkön.

Hasonló cikkünk:  Oscar-díj: Mihalek Zsuzsa vihette haza a szobrot, mint a legjobb látványtervező

„Semmi nem fog jelentősen megváltozni itt, és Horvátország, azaz Európai Unió többi külső határátkelőjénél sem. Már most is a schengeni eljárásrendet alkalmazzuk a külső határokon” – magyarázta Filip Valentić.

Horvátország csatlakozásával a schengeni övezethez majdnem ezer kilométernyi határon szűnhet meg az ellenőrzés, ebből 330 kilométer a Magyarországgal közös szakasz.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...