fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Horvátország várhatóan január elsején csatlakozik a schengeni övezethez

Szlovénia aggódik a csatlakozás miatt, és nem biztos, hogy feloldja az ellenőrzést a Horvátországgal közös határszakaszán. Attól tartanak Ljubljanában, hogy a szlovén-osztrák határon gyakori ellenőrzések miatt az ország zsákutcává válhat a Balkán felől érkező bevándorlók számára.

„A rendőrök el fogják hagyni a határ térségét. Az építményeket meghagyjuk arra az esetre, ha vissza kellene állítani az ellenőrzést, de a rámpákat és akadályokat eltávolítjuk, biztosítjuk az emberek és az áruk szabad mozgását” – mondta Marijan Burić horvát rendőrtiszt. A horvátok fél tehát arra készülnek, hogy januártól szabad lesz az átjárás Szlovénia és Magyarország felé.

December 9-én hagyhatják jóvá a tagállamok belügyminiszterei Horvátország csatlakozását, ezáltal a schengeni övezet külső határa kitolódik, Horvátország és Szerbia, Bosznia-Hercegovina, valamint Montenegró lesz az új határvonal. A stara gradiškai ellenőrzőpont egyik vezetője pozitívan látja a helyzetet annak ellenére, hogy sokan attól tartanak komoly torlódás lesz majd az érintett átkelőkön.

Hasonló cikkünk:  A román külügy tiltakozott, Novák Katalin szerint ez túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan
Hasonló cikkünk:  A magyar származású szlovák miniszterelnök szerint nem működnek az árstopok, ahogy azt Magyarország példáján is látni

„Semmi nem fog jelentősen megváltozni itt, és Horvátország, azaz Európai Unió többi külső határátkelőjénél sem. Már most is a schengeni eljárásrendet alkalmazzuk a külső határokon” – magyarázta Filip Valentić.

Horvátország csatlakozásával a schengeni övezethez majdnem ezer kilométernyi határon szűnhet meg az ellenőrzés, ebből 330 kilométer a Magyarországgal közös szakasz.

via Euronews

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...