fbpx
4.9 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Ígéret van, béremelés nincs a pedagógusoknak – legalábbis idén

Nem történt előrelépés azon a sztrájktárgyaláson, ami hétfőn délután zajlott az oktatási Hivatalban. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának vezetője elmondta a tárgyalás után, hogy csak egy halvány ígéretecske hangzott el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár részéről.

A szakszervezet úgy érkezett, hogy kitartanak a követeléseseik mellett, többek között 45 százalékos béremelés kell, még az idén. A válasz határozott volt, idén biztosan nem lesz emelés. Halvány ígéretet kaptak a negyedik követelésükkel kapcsolatban, miszerint a pedagógiai asszisztensek és a gyógypedagógiai asszisztensek ne lehessen beosztva heti negyven órában közvetlen gyerekekkel történő munkavégzésre.

A legjobb eset, hogy januártól 20 százalékkal emelik meg a tanárok bérét, ha megjönnek az uniós források – mondta Komjáthy Anna. A legrosszabb eset, hogy tíz százalékkal emelik meg a következő évtől a fizetésüket, ez azonban az infláció követésére sem elegendő.

“Folyamatosan azt próbáltuk elmagyarázni a tárgyalópartnereinknek, hogy milyen helyzet van az iskolákban, hogy azt kellene felfogniuk, hogy tényleg az utolsó pillanat van és egy ilyen ajánlat feltehetően nem fogja megállítani azt a hullámost, hogy a tanárok elmeneküljenek a pályáról. Én azt gondolom, hogy ezt tudják, de a kormányban nincs akarat” – mondta a szakszervezeti vezető.

Az eddigi állásponthoz képest elmozdulás volt, hogy 2025. január 1-jét jelölték meg céldátumként, amikorra a diplomás átlagkereset 80 százalékát el kellene érni – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke. 2030-ig vállalta a kormány, hogy ezt indexálja, vagyis hozzáigazítja a diplomás átlagbér emelkedésének 80 százalékához. Emellett újfajta bértábla bevezetésében gondolkodik a kormány.

Hasonló cikkünk:  Az EU-s engedély szerint nem üzemelhet hosszabb távon egyidejűleg Paks I. és Paks II.

A mostani javaslat nagyon komoly elmozdulás, „ami azt jelzi számunkra, hogy a társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani, ez elmozdulást jelent, de hogy ezt hogyan fogja betartani, arra nagyon kíváncsiak vagyunk” – fogalmazott Totyik.

Hasonló cikkünk:  Az EU-s engedély szerint nem üzemelhet hosszabb távon egyidejűleg Paks I. és Paks II.

November 18-án megtartják az országos sztrájknapot, november 26-án pedig a Kossuth téren lesz „valódi nemzeti konzultáció” az oktatásról – mondták még el.

A Tanítanék Mozgalom így reagált a tárgyalásra: hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi.

“Nem vártunk mást attól a kormánytól, amelyiknek több mint egy évtizede lett volna bármilyen érdemi lépést tenni az oktatás rendszerszintű reformjának irányába. Erre azonban még csak ígéretet sem volt hajlandó tenni” – tették hozzá.

A Tanítanék Mozgalom addig folytatni fogja az ellenállást és a polgári engedetlenségi hullám szervezését az oktatásban, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket:

  • Az oktatási dolgozók bérét a kormány igazítsa a diplomás átlagbérhez!
  • A kormány állítsa vissza a pedagógusok sztrájkjogát!
  • Vegyék vissza a polgári engedetlenségük miatt kirúgott tanárokat, a kormány hagyja abba a tanárok fenyegetését!

via Magyar Hang

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...