fbpx

FRISS HÍREK

Januártól nem baj, ha otthon felejtettük a forgalmit és a jogosítványt

- Advertisement -

2023. január 1-től nem kell bírságot fizetni, ha nem tudjuk felmutatni jogosítványunkat, vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek – ez egy korábbi törvénymódosítás miatt lehetséges. Az okmányokat ettől függetlenül be tudják vonni a helyszínen, hiszen már évek óta ott az eszköz a rendőrök kezében, amelyen pár kattintással kivonhatnak mindent és mindenkit a forgalomból.

Januárig még a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, ha a rendőr kérésére nem adjuk át járművünk forgalmi engedélyét, vagy a jogosítványunkat, bár a rendőröknek mérlegelési joguk van, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is tovább engedhetik az autósokat.

Semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket 2023. január 1-től, ha nem mutatják fel a fenti két okmányt az igazoltatáskor, mert az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek – köszönhetően a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28-óta hatályos módosításának. Fontos részlet, hogy a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Az ORFK elmondta, hogy a rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Vagyis a törvénymódosítás tulajdonképpen csak lekövette az informatikai fejlesztéseket. Néhány kattintással kideríthetik, hogy érvényes-e egy magyar rendszámú gépjármű műszaki vizsgája, van-e rajta kötelező biztosítás, nem körözik-e, esetleg nem vonták-e ki korábban a forgalomból. Az ellenőrzéshez használt készülékkel a rendőrök meg tudják nézni az igazoltatott vezető személyi adatait is, illetve, hogy van-e érvényes jogosítványa az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől.

Hasonló cikkünk:  Ingyen jogosítványt ígér a kormány a középiskolásoknak, de egyelőre csak "pilot" jelleggel

Januártól ha valakinek a helyszínen elvennék a jogosítványát, csak akkor fogják megtenni, ha az illető átadja azt, de bárhogy is dönt, vezetési jogosultságát egyszerűen felfüggesztik az állami rendszerben. A perceken belül rögzített változást követően hiába lesz nála a kártya, minden ellenőrzésen azonnal tudni fogják, hogy engedély nélkül vezet. Mindez hasonlóan alakul akkor is, ha egy autót a rendőr von ki a forgalomból: ha vezetője átadja a forgalmit, elveszik tőle, de akkor is kivonják a forgalomból az autót, ha nincs kéznél az okmány. Ilyen esetekben utólag kell leadnia azt.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...