fbpx
-3.2 C
Kecskemét
2023. február 9., csütörtök

FRISS HÍREK

Orbán értékelt és arra jutott, hogy kihívások elé kell néznünk

Orbán Viktor a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című ünnepi gálarendezvényét tartotta alkalmasnak arra, hogy értékelje az aktuális gazdasági helyzetet és a legnagyobb kihívásokat. Beszédében az energiaár, az infláció és a kamatok emelkedése jelent meg, mint a legnagyobb kihívások.

Rendeleti úton tervezi újra a kormány a jövő évi költségvetést, elsődleges cél a rezsicsökkentés fenntartása, és az ehhez szükséges költségvetési fedezet előteremtése. A miniszterelnök szerint mind a Covid, mind a pénzügyi válság idején szükség volt az állami beavatkozásra, ez magyarázta a gyakoribb állami beavatkozás hátterét. A jelenlegi szankciós helyzetben is ezt kell alkalmazni.

Orbán kifejtette, hogy az állam, a kormány és a piac egymásnak nem ellenségei, egyik sincs meg a másik nélkül, együttműködésre van szükség. Sok vállalkozás nem élné túl erős állam és együttműködés nélkül. Olyan energiaválságba kerültünk, ami az egész európai ipar rohamos leépüléséhez vezethet – fogalmazott.

Hasonló cikkünk:  44 százalékkal többet fizetünk a virsliért, mint 2021-ben

Társadalompolitikai szempontból nem vitatható a rezsicsökkentés, még ha közgazdasági szempontból igen. 7 milliárd euró volt az ország energiaimportja 2021-ben, idén 17 milliárd euró lesz, jövőre 17-20 milliárd euró – sorolta. Az energiakrízis következményeként valahonnan elő kell teremteni 10 milliárd eurót, ami 4000 milliárd forint. Ennyit veszít el a magyar gazdaság önhibáján kívül, csak azért, mert az energia ára megnőtt – tette hozzá Orbán.

Hasonló cikkünk:  Csökken a gázfogyasztás a rezsiemelés óta

A jövő évi költségvetéstől nem szabad várni többletpénzeket bizonyos célokra, mert minden plusz forrást a Rezsivédelmi Alapnak kell szánni. A munkaadók és a munkavállalók minimálbéremelésről szóló tárgyalásain előkerült járulékcsökkentésről ezt mondta:

“Nem tudjuk csökkenteni a TB-járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést.”

via 24.hu (Portfolio)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...