fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Praxis megszüntetések, teljesítmény alapú fizetés – ez jön az egészségügyben

- Advertisement -

Pintér Sándor belügyminiszter, aki az egészségügyért is felel, kezdeményezi mintegy fél tucat törvény módosítását. Már túl vannak a tárcaközi egyeztetéseken a végleges tervek, ezeket szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

A Takács-csomag pontjai közt szerepel az, hogy a centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat, valamint az, hogy gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére. A tervezet koncentrálná az ellátásokat, így a betegeknek többet kell majd utazniuk.

Azokat a szakmákat, amikhez sok szakemberre van szükség, a megyei centrum kórházakba költöztetnék és újraszabályozzák a városi és vármegyei kórházak szakmai tartalmát.

Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ekkor az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal, s annak személyét csak véleményezheti az önkormányzat. Az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná az orvosi ügyelet megszervezését a javaslat Budapest kivételével. A munkaidőn kívüli hívások a mentőszolgálat központi diszpécseréhez futnak majd be.

Az önkormányzati érdekszövetségek támogatják azt a javaslatot, hogy az önkormányzati szakrendelők államosítva legyenek, azzal a pontosítással, hogy a szakrendelők épületeinek az állam ne tulajdonosa csupán használója legyen a továbbiakban.

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

A koncepció szerint a jövőben egy megyében egy irányító egészségügyi intézmény működne. A városi kórházakban főként egynapos műtétek, belgyógyászati, valamint szülészeti és sürgősségi ellátások maradnának egyéb társszakmák mellett. A munkáltatói jogokat a centrumkórházak gyakorolnák és azok osztanák újra adott területen elérhető kapacitásokat is. Azzal, hogy a munkáltatói jogok a megyei kórházakhoz kerülnek, a dolgozók munkaszerződése változó telephelyre szólna, így odavezényelhetnék őket, ahol éppen szükség van rájuk.

  • A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának.
  • A kormányzati javaslat része maradt az egészségügyi szakdolgozók béremelése is. Az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

Mind az orvosokat, mind a szakdolgozókat érzékenyen érintheti, hogy az előterjesztés jövő nyártól lehetővé tenné, hogy az egészségügyi szolgáltatók teljesítmény alapján legfeljebb 40 százalékkal emelhetnék, illetve 20 százalékkal csökkenthetnék is a béreket.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...