fbpx
-3 C
Kecskemét
2023. február 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Unió kompatibilis lesz a munka törvénykönyve

Benyújtotta a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek a Technológiai és Ipari Minisztérium. Közleményükben azt írják, hogy „a kezdeményezés elfogadásával megvalósulhat az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről, a munka és magánélet egyensúlyáról szóló uniós rendelkezések átültetése.” 

A munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetése több ponton is változást hoz.

  • Duplájára emelkedhet az „apanapok” száma, azaz az érintettek gyermekük születése után kivehető 10 munkanappal rendelkezhetnek. Gyermeke hároméves koráig ezentúl 44 munkanap szülői szabadság illetheti meg a munkavállalót, amit kérésének megfelelő időpontban adhat ki a munkáltatója.
  • Rendelkeznek a gondozói szabadság átültetéséről is, ennek értelmében az, akinek hozzátartozója vagy vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.
  • A rugalmasabb munkafeltételeik biztosítása érdekében a kisgyermekes szülők a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat.
Hasonló cikkünk:  Nyert az ellenzék Jászberényben
Hasonló cikkünk:  A KESMA megyei lapjai még "vár"nak

A munkáltatóknak rövidebb határidőkkel, részletesebb információkat kell majd nyújtaniuk az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével. A törvénycsomagnak az a rendelkezése, amely alapján a korábban közölt munkaidő-beosztás kollektív szerződéssel is csak legkésőbb a munkakezdés előtt 48 órával változtatható meg, a minisztérium szerint a munkavégzés kiszámíthatóságát növeli.

Új elemként jelenik meg a javaslatban, hogy a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania a munkaköri feladatok teljesítéséhez szükséges, jogszabály alapján kötelező képzéseket. A törvényjavaslat új passzusai parlamenti elfogadásuk esetén 2023. január elsejétől léphetnek majd életbe.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...