fbpx
11.2 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A Fehér Vera fotókiállítása a kecskeméti lakásgalériában VIDEÓVAL

- Advertisement -

November 30-án, szerdán nyitotta meg új kiállítását a város független lakásgalériája. A Fehér Vera kecskeméti fotográfus Gondatlan összefüggések címmel állította  össze tárlatát több fotósorozatából. A válogatásban fontos szerepet kapott az idén megjelent Let them breathe you fotóalbum témája, aminek ösztönös és sötét vonásait Papp Máté szerző, zeneszerző állította párhuzamba a fotográfus korábbi munkáival a kiállításmegnyitón.

A vendégeket Radics Jakab galériatulajdonos köszöntötte. A nonprofit lakásgalériát lelkesedésből vezetik Kneipp Virággal, így támogatva Kecskemét alkotóit és az élő művészetet.

“Most szeretnék gondos összefüggéstelenségeket adni a Gondatlan összefügésekhez.” Mondta a kiállítást megnyitó Papp Máté. Mezítláb, szőrmekabátban és a szemét takarva sétált a látogatók körében, hogy legalább ezzel a váratlan jelenséggel érzékeltesse A Fehér Vera képeinek burjánzó, felszabadító és spontán világát.

Papp Máté a Fekete éden fotóalbummal

Mitikus térként mutatta be a fotóművész ménteleki otthonát és a kecskeméti lakásból lett kiállítóteret. Homályba veszett házi szeánszokat, dionüsziákat és animista hagyományokat idézett fel, amiket szembehelyezett a posztposztmodern kor felemás természetével.

“A fotók világossága csak olyan visszfényekben rejlik, amik elsőre felismerhetetlenek. Nincs bennük kontroll vagy morális lefedettség…

Emlékek a dinüszoszi kertből

Amíg megfejtjük a Fekete éden elemeit, én közben le is vetkőznék…

Az itt látható lényekkel Dionüszosz kertjében érezzük magunkat… Mint egy beavatás, Vera beenged minket ebbe az egyrészt intim, másrészt mitikus térbe. Beléphetünk ezekbe a képekbe, mi is átváltozunk az átváltozás kultúráját megörökítő fotókkal együtt.”

Papp Máté bemutatja a magával hozott tárgyakat dinüszoszi kertből

A Fehér Vera fotóművészetében gyakran találunk visszatérő motívumokat. Szereti új kontextusba helyezni képeit, vegyes technikákkal új értelmezési rétegeket adva a munkáihoz. Fonalakkal és montázzsal társított fotográfiáit most a lakásgaléria adottságaihoz válogatta több eltérő sorozatból. Az így kibontakozó új narratíva egy fejlődéstörténet, mely éppen úgy idomul, öleli körbe a nappalit, mint a fotográfus legújabb albumában leírt viszony ember és természet között.

Hasonló cikkünk:  Egyre több az újfajta hirdetőtábla a belvárosban, de keveset tudni róluk

“A tiszta szimbiózis megy végbe ezen a bolygón az ember, a növények és minden élő között. (…) Szimbiózisunk analizálása olyan feladat, melynek során az egyes szereplőket új és új relációba állíthatjuk egymással. A vizuális metaforákkal mind az emberi, mind a növényi erőfölény bemutatható.” /Let them breathe you/

Papp Máté a Let them breathe you fotóalbummal

A kiállított képek megtalálhatóak a kihelyezett albumokban, az eredeti fotósorozatok adta kontextusban. Egyik első kísérleti anyaga, egy korai sketchbook is látható, amiben szintén a különböző rétegekkel játszik a művész. A Gondatlan összefüggések tárlatát az egymásra halmozott történetek visszatérő elemei és az ujjunkkal kitapintható cérnavonalak kötik össze. A hímzett részletek a levélerek természetességével vezetik a befogadót A Fehér Vera újrarendezett vallomásában.

A kiállítás nem csupán egy intim és mitikus világba enged betekintést, de tökéletesen illusztrálja a fotográfus álláspontját a képalkotás művészetéről:

“Ebben a korban (korai 19. század) a tudósok feleslegesen költségesnek tartották illusztrációkkal, metszetekkel kísérni a növényhatározót, és a növények megismerését és meghatározását csakis személyes jelenlét során, valamiféle ráérzéssel vegyes megtanulás segítségével látták megfelelőnek. Hasonlóságot vélek felfedezni abban, ahogy akkoriban a növény látványáról gondolkodtak, azzal, ahogyan mi ma egy képről tesszük – legyen az például fotográfia, festmény – pontos leírást nem tudunk adni róla, és csak a közvetlen látás útján tapasztalható meg a “habitusa”.” /Let them breathe you/

A megnyitóról készült videóban A Fehér Vera beszél a tárlatról és az alkotói munkájáról:

A Gondatlan összefüggések fotókiállítás december 14-ig látogatható a Lestár téri lakásgalériában előre egyeztetett időpontban. További részletek az esemény Facebook oldalán olvashatóak.

Fotók: Csonka Tímea
Videó: Szűcs Zoltán

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...