fbpx
6.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A jövőben akár katari gáz fölött is rotyoghat a magyar húsleves

- Advertisement -

Politikai döntés született arról, hogy Magyarország Katarból is vásárolhat földgázt. Ez után a vállalatközi tárgyalások is megindulhatnak az MVM és a QatarEnergy között – jelentette be szerdán Dohában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Miután a miniszter egyeztetett a katari energiaügyi és külügyminiszterrel elmondta, hogy Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe, ennek megoldásához pedig a „kifejezetten elhibázott” olaj- vagy gázársapka sem visz közelebb.

„A megoldás egyértelmű kellene, hogy legyen: minél több földgáz jut vagy jutna el az európai piacra, annál biztosabb és biztonságosabb lenne Európa ellátása, s annál alacsonyabb áron tudnánk vásárolni” – mondta Szijjártó.

A világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik Katar, és a globális ranglista második helyén áll a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjában. Emellett fejlesztéseket hajt végre a kitermelés és a szállítási kapacitások terén is. A cél, hogy egy üzletileg működőképes megállapodás keretében a megnövekedő katari LNG-kapacitás egy részét számításba lehessen venni a magyar földgázellátás garantálása érdekében – mutatott rá a magyar külügyminiszter.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

Infrastrukturális fejlesztésekre van szükség – amiben az Európai Uniónak is szerepe van -, hogy a dél-európai vagy délkelet-európai LNG-terminálokból nagyobb mennyiségű földgáz érkezhessen Magyarországra.

„Ha Horvátország az ígéreteinek megfelelően bővíteni fogja LNG-termináljának kapacitását, ahol már most is Magyarország az első számú felhasználó, akkor reális lehetőség lesz arra körülbelül hároméves időtávon belül, hogy a katari gáz a magyar földgázellátásban szerepet kapjon” – mondta Szijjártó.

Fontos lépés lehet az is, hogy véglegesítették a beruházások kölcsönös védelméről szóló megállapodást, így vonzó lehet Magyarország a katari befektetések szempontjából. Tavaly megdőlt a kétoldalú kereskedelem rekordja, elérve a 60 millió dollárt, és idén is folytatódott a bővülés – tette hozzá a miniszter.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...