fbpx

FRISS HÍREK

Döntött a kormány, maradnak az élelmiszerárstopok április 30-ig

- Advertisement -

Az Agrárminisztérium közleményben írta meg, hogy április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot a kormány.

„Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós inflációval” magyarázza a döntését a kormány. Az árstop a legutóbbi módosítás értelmében december 31-ig volt érvényes, a kormány 2022 végére ígérte, hogy dönt a nyolc élelmiszer árainak sorsáról.

Az ársapkák működnek Nagy István agrárminiszter szerint, ugyanis a vásárlók azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Azt számolták ki az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján, hogy az ársapkás termékekből több fogyott idén, mint ugyanekkor 2021-ben.

81 százalékos növekedés volt a legnagyobb, ami a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás a többi ársapkás termék esetében is – állítja az Agrárminisztérium.

Bár kormányzati körökben népszerű az élelmiszerárstop, tudni kell, hogy számos problémát hoz magával: az árstopos termékekből az emberek raktároznak, a boltoknak nem éri meg készleten tartani ezeket, ezért állandó a hiány. A kisboltok a legnagyobb vesztesei az intézkedésnek, az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be, ennek az energiaárak elszállása mellett minden bizonnyal köze lehet az árstopokhoz is.

Hasonló cikkünk:  Álomkonyha megfizethető áron

Nagyobbak a tartalékaik a nagy láncoknak, és jobban tudnak játszani az árazással, átterhelni más termékekre azt az összeget, amit az árstopon veszítenek – ennek komoly inflációs hatása is lehet. Ha majd kivezetik az árstopot, hirtelen egyszerre megdrágulnak a korábban befagyasztott árú ételek is, miközben az valószínűtlen, hogy a boltok érdemben csökkentenék a többi árat, amit korábban emiatt növeltek meg.

Matolcsy György jegybankelnök a parlament gazdasági bizottsága előtt elhangzott kritikus beszédében bírálta az árstopokat, szerinte az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet hoznak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azonban ez nem igaz.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...