fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Egy MNB elemzés szerint az ársapkák növelték az inflációt, nem csökkentették

- Advertisement -

Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címen jelent meg az MNB blogján a jegybank egyik elemzőjének írása. A cikk rámutat arra, hogyan járultak hozzá a kormány rossz döntései ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában.

Az élelmiszer ársapkákkal kapcsolatban leírja, hogy a kiskereskedők nagy mértékben felemelték a nem hatósági áras termékek árát, hogy ezzel behozzák az ársapkák miatt elszenvedett veszteséget. Az 1970-es évek Amerikájában már próbálkoztak árbefagyasztással letörni az inflációt, és már akkor sem működött a kísérlet, ugyanezért – emlékeztet a szerző.

Az úgynevezett helyettesítő termékeknél látszik legjobban, hogy micsoda brutális áremelkedést okozott az ársapka. Ezek azok a javak, amiket akkor vesz az ember, ha az ársapkásból pont kifogyott a bolt, és ez igen gyakran előfordul. Például a kristálycukor ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta.

A tanulmányból kiderül, hogy “a rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre. Az ársapka által nem érintett termékeknél bekövetkezett áremelkedés kioltotta az 1,2 százalékpontos technikaiinfláció-csökkentő hatását az intézkedésnek”.

A visegrádi országhoz képest (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) is nagy a drágulás, azonban végső soron az élelmiszerárak Magyarországon emelkednek a legnagyobb mértékben Európában. Az ársapka miatt kevesebb a hazai piacon például a tej, hiszen kevésbé éri meg termelni, és ezért kevés és drága lett a hazai sajt és túró. A forint komoly gyengülése pedig tovább növelte az árakat, mert drágább lett az import.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter rendőrségi információkra hivatkozva 250 ezres tömegről írt, a rendőrség szerint nem becsülték meg a résztvevők számát

Az üzemanyag kapcsán bemutatja a tanulmány, hogy nem az alapanyag (olaj), hanem a rá rakadó egyéb terhek miatt ennyire drága Magyarországon. Az európai irányadó olajtermék, a BRENT ára a nemzetközi piacokon 2021 november 14-én, az ársapka bevezetése előtti napon, literenként 166 forint volt, míg az ársapka kivezetésekor, december 9-én, 193 forint. Azaz 27 forinttal lett drágább az olaj. Azonban míg tavaly november 14-én 506 forint volt egy liter 95-ös benzin, addig most 632 forint. Azaz az áremelkedés nem 27, hanem 126 forint volt. A dízelnél még nagyobb az emelkedés, 181 forinttal lett drágább egy liter, mint tavaly november közepén volt. A drágulást részben a magasabb áfa okozza (dízelnél + 39 forint, benzinnél + 27 forint), de ennél is nagyobb tétel az egyéb költségek és adók emelkedése.

Az elemzés rámutat, hogy az ársapkák 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték a magyarországi inflációt.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...