fbpx
16.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Eredményes évet zártak a Bácsvíz KVSC uszonyos úszói

- Advertisement -

A Bácsvíz KVSC uszonyosai és búvárúszói két rangos eseménnyel zárták az évet. Dunaújvárosban országos bajnokságot rendeztek, majd Kecskeméten zajlott a IX. Fiatal Uszonyosúszók Világtalálkozója. Az évzárás és a két nagyszabású verseny kapcsán Szabó Lászlóval, az uszonyosúszók edzőjével beszélgettünk:

Kecsup: Az országos bajnokság után a hazai rendezésű nemzetközi viadal zárta az idei évet. Hogyan értékeli 2022-őt?

Szabó László: Eredményes évünk volt, szinte végig felszálló ágban volt a csapat. Már februárban az egri világkupán remek idők születtek a medencében, ezeket követték a Lignano-i olasz forduló érmei és egyéni csúcsai. Olaszországban kaptuk a hírt, hogy Blaszák Lillát meghívták a Világjátékokra Birminghambe, innentől ezer fokon izzott mindenki, s mint egy órában a fogaskerekek, összeállt a csapat. Tavasszal Szili Ági és Décsei Marci részvétele is biztossá vált a Junior Európa-bajnokságon, és Lilu is egyre több versenyszámban úszta meg a kolumbiai Felnőtt Világbajnokságra a szinteket. Ezek után pedig csak úgy záporoztak a szebbnél szebb eredmények.

Kecsup: A Bácsvíz KVSC uszonyos úszói közül többen szerepeltek a világjátékokon, világbajnokságon és korosztályos Európa-bajnokságon, az egyesület több úszót ad a válogatottba. Kik ők, milyen eredményeiket emelné ki?

Szabó László: Blaszák Lilla eredményei messze kiemelkedőek csapat és sporttársai közül, mert jelenleg a Neumann János Egyetem tanul, mellette a Mercedes gyárban dolgozik napközben, és emellett emberfeletti mennyiséget edz és versenyez.

Blaszák Lilla idén világbajnokságon és világkupán is sikeresen versenyzett

Idei eredményei a teljesség igénye nélkül: Világkupa ezüst és bronzérem, Egyetemi világkupa aranyérmes, Világjátékok 4. helyezett, Világbajnoki 4. és 5. helyezett. Két Világbajnoki ezüstérmes váltó tagja. Felnőtt Magyar bajnok.

Szili Ágnes a református gimnázium tanulója.

Szabó László a két kecskeméti junior válogatottal, Décsei Marcellel és Szili Ágnessel a junior Európa-bajnokságon, Poznanban

Eredményei:

  • Világkupa bronzérem
  • Junior Európa-bajnoki 4. helyezés 200 és 800 méteres felszíni úszásban.
  • Junior Európa-bajnok 4×100 méteres mix uszonyos gyorsváltó tagja
  • Junior országos bajnok
  • Felnőtt Magyar bajnok

Décsei Marcell

Décsei Marcell országos bajnoki címei mellett világtalálkozón és Európa-bajnokságon is szerepelt

  • Junior Európa-bajnoki ezüst és bronzérmes 4×100 és 4×200 méteres felszíni váltóban.
  • Ifjúsági Világtalálkozó ezüstérmes 50 méteres felszíni úszásban.
  • Ifjúsági Világtalálkozó aranyérmes 4×100 méteres mix uszonyos gyorsváltó tagjaként
  • Ifjúsági Világtalálkozó bronzérmes a 4×50 méteres mix felszíni váltó tagjaként
  • Ifjúsági országos bajnok

Kecsup: Az év során volt(ak)-e olyan tanítványa(i), aki berobbant az élmezőnybe, sokat fejlődött?

Szabó László: Blaszák Lillát idei teljesítménye a nemzetközi mezőnyben is elismerté tette, stabil, érett és kiegyensúlyozott versenyzővé vált. Minden idei nemzetközi versenyen a legjobb 5 között végzett.

Szili Ági is szintet ugrott a tavalyi junior világbajnoksághoz képest, a junior válogatott egyik húzóemberévé nőtte ki magát, rendkívül érett és jó versenyző lett.

Turucz Zoé az Ifjúsági világtalálkozón és az országos bajnokságon elért eredményeivel felhívta magára a szakma figyelmét.

Turucz Zoé, a magyar ifjúsági korosztály legjobb versenyzőinek egyike

Wórum Regő az országos bajnokságon elért eredményeivel bekopogtatott a junior válogatott ajtaján, reméljük szorgalma és elszántsága tovább fokozódik.

Hasonló cikkünk:  Beszámoló a lila-fehér derbiről: Varga Bence büntetőt is hárított, a 19 éves Helmich Pál győztes meccsen debütált

Kecsup: November 19-20-án Dunaújvárosban került sor az országos bajnokságra, ahol 48 érmet (19 arany, 12 ezüst, 17 bronz) szereztek. Az elvárásoknak megfelelően szerepelt a csapat az OB-n, vagy inkább várakozáson felül teljesítettek?

Szabó László: Jaksa Milán kollegámmal éreztük, hogy jó formában vannak a sportolóink, de ennyi éremre és egyéni csúcsra nem számítottunk a felkészülési rövid ideje miatt. Arra pedig végképp nem, hogy Lilu és Ági „A” szintet úsztak 3 versenyszámban a 2023-as Junior Világbajnokságra és Felnőtt Európa-bajnokságra.

A 4×200 m felszíni úszás váltó országos bajnoka a Szili Nóra, Blaszák Lilla, Szabó Száva Hargita és Szili Ágnes alkotta csapat

Wórum Regő, Juhász Dominik, Kubicsek András és Misits Máté rengeteg munkát tett bele az edzésekbe az elmúlt évek során, de eddig az igazán nagy eredmények várattak magukra. A novemberi OB-n azonban kivétel nélkül mind a négyen sorra úszták a nagyobbnál nagyobb időket és fényesebbnél fényesebb érmeket szereztek. Jó volt látni az örömüket és részese lenni ennek a küzdelemnek.

Misits Máté, Décsei Marcell, Wórum Regő és Juhász Dominik az országos bajnokságon

Kecsup: Az elmúlt hétvégén Kecskeméten rendezték meg a IX. Uszonyosúszó Fiatalok Világtalálkozóját. Hogy sikerült a verseny, ahol a 16 év alatti uszonyos úszók erős nemzetközi mezőnyben versenyezhettek és megtapasztalhatták, milyen egy rangos esemény?

Szabó László: Soha nem látott mennyiségű sportoló nevezett a versenyünkre, rendkívül erős mezőny gyűlt össze. Jó lehetőség volt a magyar fiataloknak megtapasztalni a nemzetközi légkört, például, hogy nem az anyanyelvükön történik a rajtprocedúra és megfigyelni, hogyan műveli ezt a sportot egy-egy másik nemzet versenyzője.

A Bácsvíz KVSC uszonyos szakosztálya 22 versenyzővel képviseltette magát az ifjúsági korosztály elitjében. Mivel rendezőként és résztvevőként egyszerre kellett működnünk, ezért különleges kihívást jelentett ez a legkisebbektől a legnagyobbakig.

A csapatok közötti pontversenyben a 7. helyen végeztünk. Összesen 3 arany, 1 ezüst és egy bronzérmet nyertünk.

Décsei Marcell 

  1. hely 50 méter felszíni úszás 18.27

Turucz Zoé

1.hely 50 méter uszonyos gyors 23.50

1.hely 100 méter uszonyos gyors 52.69

3.hely   50 méter felszíni úszás 21.14

4×50 mix felszíni váltó

3.hely                                              1:22.19

Csóka Fanni, Turucz Zoé, Juhász Dominik, Décsei Marcell 

4×100 mix uszonyos gyorsváltó

1.hely

Turucz Zoé, Czeglédi Diána, Kubicsek András, Décsei Marcell

Felkészítő edzők:

Juhos Gergely, Nagy Zoltán, Bács Ferenc, Jaksa Milán, Varga Zsolt, Szabó László

Kecsup: Miként változik az edzésmunka az év végén?

Szabó László: December végén kapnak két hét pihenőt majd kezdődhet az alapozás.

Kecsup: 2023-ban milyen versenyek lesznek azok, amelyekre kiemelten fókuszálnak?

Szabó László: 2023-ban lesz két világkupaforduló, ami mérföldköve a felkészülésnek. Nyár közepén Kairóban lesz a Junior Világbajnokság, rá egy hónapra a Felnőtt Európa-bajnokságon Kaposváron csobbannak a lányok, év végén novemberben pedig a X. Uszonyosúszó Fiatalok Világtalálkozó lesz Kecskeméten.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...