fbpx
3.7 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Horvátország a schengeni övezet része lesz, így a határzárat le kell bontani

Január elsejétől Horvátország a schengeni övezet tagjává válik, így a magyar-horvát határ belső határnak számít majd, határellenőrzés nem lesz, szabad az út az Adriára. A horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.

2015-ben a horvát-magyar határon is drótakadályt és drótkerítést építtetett a magyar kormány. Egy 120 kilométeres szakaszon csak ott nem építettek ki határzárat, ahol természetes akadály volt.

„Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdtük. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásunkat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítettük. A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban” – jött a válasz a belügyminisztériumtól sajtóérdeklődésre.

Hasonló cikkünk:  Új-Zélandon egy Kecskemétről kivándorolt családért küzdenek a helyiek

Rétvári Bence államtitkár is hasonlót mondott: „Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munka erejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani”.

A horvát belügyminiszter is azt közölte: „Az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében”.

A belső szárazföldi és a tengeri határokon már januártól, a légi határokon 2023. március 26-tól szüntetik meg az ellenőrzéseket.

Hasonló cikkünk:  Az ár nem, a pénznem változott a horvát autópályákon

via 444

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...