fbpx

FRISS HÍREK

Interneten hirdetnek madárinfluenzával érintett területről eladó baromfit – senki ne vegyen innen

- Advertisement -

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hívja fel a figyelmet arra, hogy senki ne vásároljon élő baromfit a madárinfluenza-járvány miatt korlátozás alá eső területekről, mivel ez könnyen a járvány kiterjedéséhez vezethet. Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett a Nébih felé, miszerint internetes hirdetési portálokon korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén.

A védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján. A betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még „mentes” megyék befertőzéséhez – olvasható a közleményben.

Hasonló cikkünk:  Indul a húsvét előtti sonka-, tojás- és borellenőrzés

A Nébih felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetések megjelenését, és komoly bírsággal sújtja a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra, azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük – figyelmeztettek a közleményben.

Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán.

via alon.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...