fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméti szál a Korrupcióellenes Munkacsoportban

- Advertisement -

Olyasvalakit választottak a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnökévé, akinek a lakcímére NER-közeli üzletember van bejelentve

Írja címben a Népszava. A szálak pedig Kecskemétre vezetnek – tesszük hozzá. A lap kifejti: Az Integritás Hatóság égisze alatt megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport, amelynek „civil” tagjává és rögtön a testület egyik alelnökévé is választották azt a Várady Szilvia ügyvédet, akinek a lakcímére van bejelentve Várady Zoltán Zsolt NER-közeli üzletember. Ő a Városi Alapkezelő Zrt. (kecskeméti önkormányzati cég) vezérigazgatója. Valamint ő a korábban Mészáros Lőrinc tulajdonolta, mára NER-szuperbankba olvasztott MKB egyik cégének, a Solus Capitalnek a befektetési igazgatója, illetve a MOL Zrt. vagyonkezelőjének az egyik vezetője is. Várady Zoltán Zsoltot 2016-ban ez utóbbi minőségében akarta a bosnyák ügyészség meghallgatni Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt a bosnyák Energopetrol privatizációja körüli visszaélések gyanújával. A magyar ügyészség azonban elutasította Várady és Hernádi meghallgatását, mondván, hogy amiben a bosnyák ügyészség nyomoz, az Magyarországon nem bűncselekmény.

A Népszava azt írja, hogy többször keresték levélben Várady Szilviát, hogy nem érzi-e személyes érintettségei miatt összeférhetetlennek a pozícióját, ám nem reagált a kérdésekre. Ugyanúgy, ahogyan kedd reggel sem, amikor a munkacsoport alakuló ülésének helyt adó Állami Számvevőszék épülete előtt tettek fel neki kérdést.

Hasonló cikkünk:  Büdösre, elviselhetetlen szúrós szagra panaszkodnak a Kisfáiban lakók

A Népszava szerint mindez azért is figyelemre méltó, mert a Korrupcióellenes Munkacsoportot épp az átláthatóság növelése és az uniós jogállamisági aggályok leszerelése érdekében hívták életre. Megjegyzi a lap, hogy az Integritás Hatóság elnöke sem volt beszédesebb, aki eddig nem nyilatkozott még a Népszavának, csak annyit mondott, hogy majd fog.

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság – írja az Átlátszó.

Már akkoriban voltak olyan vélemények, hogy semmi értelme nem lesz (azon kívül, hogy az EU kipipálhat egy feltételt), ha olyan emberek dolgoznak majd a közpénzégetés figyelésére kényszerből létrehozott szervezetben, akik lazább vagy erősebb szálakkal a NER-hez kötődnek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...