fbpx

FRISS HÍREK

Úgy gondolja nincs Magyarországon inflációt követő bér? Téved

- Advertisement -

Ha 2022-ben 17,7 százalékkal nőnek a keresetek – ahogy a statisztikai előrejelzések mutatják – akkor 2023-ban legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak a parlamenti képviselők. Orbán Viktor miniszterelnök bruttó fizetése márciustól csaknem 860 ezer forinttal nőhet, Kövér László házelnöknek több mint 600 ezer forinttal emelkedhet a bére, míg márciustól Novák Katalin csaknem bruttó 4,6 milliót kereshet majd.

A Fidesz-KDNP-s politikusok előre látóak voltak, hiszen négy éve olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozta meg automatikusan – így nekik nem kell aggódniuk a 20 százalék feletti infláció miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, szeptemberi bérekre vonatkozó számai azt mutatják, hogy január és szeptember között a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától körülbelül bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő.

Jövőre tehát a parlamenti képviselők legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak, a többségnél viszont még nagyobb mértékben nőnek a juttatások a bizottsági tagságok, valamint az egyéb tisztségek után járó pluszpénzek miatt.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A kormányfőnek a képviselői alapbéren felül jár – a nyári fizetésemelése óta – a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. Ez azt jelenti, hogy – 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – márciustól a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.

Kövér László tiszteletdíja csaknem 4,2 millió forintra nőhet a mostani 3,5 millió forintról, azaz esetében több mint 600 ezer forinttal lenne magasabb a bruttó bér. A házelnök tiszteletdíjához rögzítettek Novák Katalin köztársasági elnök bérét is, aki Kövér László fizetésének 1,1 szeresét, azaz nagyjából bruttó 4,6 millió forintot vihet majd haza. Ez 700 ezer forinttal magasabb összeg a jelenlegihez képest.

A kormánypárti képviselők egyelőre nem jelezték, hogy a lakosságot sújtó nehézségek miatt módosítják-e az automatikus fizetésemelésről szóló szabályokat.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...