fbpx

FRISS HÍREK

A Mathias Corvinus Collegiumban a diákok szerint az a lényeg, hogy ne legyenek rendszerkritikusak

- Advertisement -

A HVG próbált bepillantást nyerni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó életébe a diákok szemszögéből. A lágymányosi Feneketlen-tó fái között bújik meg az egykori hotel, amelyet ma már elit képzőként tartanak számon.

Egy decemberi napon járt ott a HVG újságírója, és hogy mit tapasztalt amikor belépett oda, így írja: a büféasztaloknál diákok; az aulában nyájas mosollyal flangál Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC mögött álló kuratórium elnöke, aki tegező viszonyban cseverészik „a tökéletes amerikai család egyetemista gyermeke” imázsát idéző fiatalokkal.

A campus könyvesboltjának vitrinjében ott virít Orbán Viktor önéletrajza, mellette számos, az MCC Press gondozásában megjelent, konzervatív körök számára kötelező olvasmány, köztük a miniszterelnök egyik kedvence, a Vihar a csend előtt, illetve a Gondolat és erő (alcíme: A cselekvő állam orbáni modellje).

„Ez itt a NERCC” – mondja nevetgélve egy diák, amire a másik gyorsan hozzáteszi:

„Közpénzből finomabb a pogácsa.”

A kollégium számára Orbánék visszatértét követően, de főként az utóbbi két-három évben köszöntött be a bőség. Az anyagi biztonságot az ingyenes ingatlan- és vagyonjuttatások alapozták meg, amelyről más magyar egyetem nem álmodhat. Volt olyan év, amelyben az MCC egymaga közel annyi juttatást kapott, mint az egész magyar felsőoktatásra szánt büdzsé. Ezt meg is kell szolgálni.

Egy volt MCC-s diák mondta: „Ha azt mondanád, hogy az MCC ideológia- és politikamentes, az konkrétan hazugság lenne”.

„Aki nagyon liberális gondolkodású, az élből elutasítja az intézményt, ideológiailag független, de nem értéksemleges. Tehetséges, széles látókörű, nyelveket beszélő, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett, patrióta nemzedék formálása” a cél – mondta a diák.

Vagyis olyan elit kinevelése a cél, amely kellően felkészült, hogy az országot itthon és nemzetközi szinten is képviselni tudja. Előadásokon szemtől szemben lehet találkozni, beszélgetni nemzetközileg elismert (és olykor hírhedt) szakértőkkel. Mindezt ingyenesen, hangsúlyosan „nem a hagyományos oktatás alternatívájaként”, hanem azt minőségi tartalommal kiegészítve kínálják az MCC aranytálcáján a szerencsés kiválasztottaknak.

Az írásbeli, szóbeli és személyes beszélgetés után a felvételizők táborozáson vesznek részt, ahol vitákon és szakmai megméretéseken kell bizonyítaniuk a rátermettségüket. Négykörös a jelentkezés, de van egy ötödik kör: az elhatározás, hogy egy fiatal egyáltalán beadja-e a jelentkezést – mondta Heincz Barnabás, az egyetemi program jogi iskolájának tanulója.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

A felvételizők táborozáson vesznek részt, ahol vitákon és szakmai megméretéseken kell bizonyítaniuk a rátermettségüket, a kiválasztásukról a jövőbeli szaktársaik is szavaznak. „A közösség vesz fel embereket, nem a felső vezetés dönti el, hogy ki kerül be” – mondja Heincz.

Egy másik hallgató meglátása szerint sok diák érkezik keresztény-konzervatív, egyben lévő családból, „és a diákok között is sok szép, jókedvű pár van, akik például együtt járnak misére”. A válogatás azonban nem jelenti azt, hogy szegényebb családi háttérrel ne lehetne bekerülni „Egy külföldi szakmai utazásunkon több olyan 19-20 éves diák is részt vett, aki először ült repülőn” – mondja egy kollégista.

Nyílt titok, hogy vannak, akik már most minisztériumokban dolgoznak, és többen publikálnak kormányközeli orgánumokban. „Bár a konzervativizmus egyfajta szellemi alap, kritikát meg lehet fogalmazni” – mondják többen is. Egy magát liberálisnak mondó tanuló arról számolt be, hogy mivel nem igazán tesz lakatot a szájára, meglehetősen kívülállónak érzi magát; de volt olyan is, aki elment tüntetni a tanárokért, „de nem éreztem, hogy emiatt kinéznének vagy hátrány érne”.

Valaki így foglalta össze: „Nem gond, ha valaki nem hisz a NER-ben, nincs oda Orbán Viktorért, a lényeg, hogy ne legyen rendszerkritikus, és főként ne higgyen a másik oldalban. Az MCC-n nem megafonból üvöltik az emberekre, hogy miben kell hinni, mert annál sokkal értelmesebbek a diákok, inkább logikával és érvekkel próbálják győzködni őket.”

Van egy belső kemény mag: azok, akiket Orbán Balázs például focizni visz. Ők a kiválasztottak, akiket a vezetés kiszemelt magának, és akikből ha törik, ha szakad, minimum államtitkárt faragnak. Innen nézve pedig csak járulékos veszteség, ha közben olyanok is bekerülnek az MCC-be, akik a rendszer pénzén tanulva végül az ellenzék oldalán kötnek ki. Ahogy egy forrásunk fogalmazott: „Orbánék is elmentek a Soros-ösztöndíjra. C’est la vie!”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...