fbpx
3.7 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

A megyei jogú városok polgármesterei találkozhatnak Orbánnal

Orbán Viktor miniszterelnökkel ülhetnek le egy tájékoztató beszélgetésre januárban, legkésőbb február közepéig a megyei jogú városok vezetői. Szó lesz a szolidaritási adó fizetésének átmeneti könnyítéséről, milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól. Közben a megyei önkormányzatok is milliárdos rezsitámogatásért jelentkeztek be, és ezt meg is kaphatják soron kívül.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere bejelentve ezt a hírt megerősítette Gulyás Gergely miniszter legutóbbi kormányinfón tett bejelentését, hogy a találkozó „a következő hetekben” lehet.

Előkerül majd az is a találkozón, hogy milyen, jelenlegi önkormányzati feladatokat vállalhat át az állam, hogy ezzel tehermentesítse az alapvetően is forráshiányos, de most, az elszálló rezsiköltségek miatt még nehezebb helyzetbe került városokat. A téma nem újkeletű, hiszen ugyanezt a kérdést kinyitották már egyszer 2021-ben is, hasonlóan szorongató pénzügyi körülmények között.

Az eddig kapott rezsitámogatáson túl szóba kerülhet a kormányfői találkozón az önkormányzatok további állami segítése, ami lehet akár egy újabb körös kompenzációra tett ígéret is. A legutóbbi kormányinfón utalt arra Gulyás Gergely, hogy „szeretnénk, ha lenne második kör, de ez két dologtól függ: hogyan alakul a gazdaság helyzete és hogyan a rezsiár.” A segítség mértékéről pedig a miniszter kijelentette: „az ország teljesítőképességének határait a költségvetés tartalmazza”.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Fidesz-KDNP-s polgármestere már korábban felvetette azt, hogy a legtöbb városnak az is nagy segítség lenne, ha mérsékelné a kormány azt az összeget, amit szolidaritási adóként kell befizetniük az állami költségvetésbe.

Hasonló cikkünk:  A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint nem érte el a célját az élelmiszerárstop
Hasonló cikkünk:  Csábít az üzbég és a moszkvai egyetem, jó lesz Erasmus helyett

„Együtt szenvedjük a bajokat, a kormány is segít, mi is segítünk, közösen kell megoldani a helyzetet, mert csak mi nem tudjuk megoldani, de egyedül a kormány sem” – mondta Szita Károly. Szerinte az önkormányzati víziközmű-társaságok állami tulajdonba és üzemeltetésbe vétele folytatódhat, ez segítség az azok működtetésére anyagilag képtelen városoknak. Emellett kilátásban van az említett 68 milliárdos állami keretösszegből a szintén önkormányzati távhőcégek megsegítése. De további segítség lehet Szita szerint, hogy “más, önkormányzati feladatokat is átvehet az állam az önkormányzatoktól, az ezzel együtt felmerülő költségekkel, kiadásokkal együtt, nyilván ez is szóba kerül majd a miniszterelnöki találkozón.”

A témáról bővebben a hvg.hu-n olvashat.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...