fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Csökkentek a lakásárak a nagyvárosokban

- Advertisement -

A KSH által publikált előzetes adatok is megerősítették, hogy a lakáspiaci lassulás jelei már korábban is láthatóak voltak az eladásokban – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

2022 harmadik negyedévében a használt lakások mindössze 1,1 százalékkal drágultak az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben 2020 végétől a múlt év első feléig terjedő időszakban 3,6-9,7 százalékos negyedéves drágulás jellemezte a használt lakásokat.

A vevőknek kedvez a kínálat fokozatos bővülése, a korábbi évekhez képest könnyebben tudnak alkudni, míg az eladóknak rugalmasan kell kezelniük az árat. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint:

„Nagyon felemásan alakult a múlt év. Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják.”

A januári adatok is a drágulás lassulására utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

Hasonló cikkünk:  Még vita tárgya a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat, ezért még nem nyújtották be

Fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon Balogh László szerint, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt, visszaesés látható. “Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, azaz könnyebben tudnak alkudni a vételárból. A lakástulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni az ingatlanon.”

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...