fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Olcsó orosz gáz helyett a legdrágábban sikerült belőle bevásárolni

Az Eurostat adatai szerint 2022-ben fizette a legtöbbet Magyarország az orosz gázimportért. 7,353 milliárd euró (közel 3000 milliárd forint) volt a számla az első 11 hónapban, ami majd négyszerese a 2021 egészében kifizetett 2,189 milliárd eurónak, és ezt az arányt várhatóan tovább növelik majd a decemberi behozatali adatok.

Azon felül, hogy csillagászati összegért szereztük be, sokkal kisebb mennyiségért kellett kifizetni, hiszen az első 11 hónapban összesen 5,141 milliárd köbméternél tartott az orosz gázimport, míg 2021 egészében ennél sokkal több, 7,832 milliárd köbméter érkezett.

Energetikai szakértők szerint a magyar kormány nem szándékosan önti a pénzt az oroszok ukrajnai háborújának finanszírozására. Ugyanis a tárolók pánikszerű feltöltése folyt Európa-szerte, felpörgött a kereslet ebben az időszakban, az Európai Bizottság is reális veszélynek tartotta, hogy nem lesz elég gázmolekula Európában.

Hasonló cikkünk:  Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben

Bárhogy is alakul majd a tőzsdei ár, a lakossági tarifákhoz nem akar hozzányúlni Orbán Viktor kormányfő, ezt világossá tette év végi sajtótájékoztatóján is. A vállalkozások bár piaci árat fizetnek, de ez korántsem a pillanatnyi tőzsdei árat jelenti, hanem ennél is magasabbat. Az egyértelmű, hogy a rezsicsökkentett ár az MVM-nek veszteséget okoz, a háztartásoknak felszámított 102 forint/köbméteres áron nincs gáz, de a piacon 1000 forint feletti molekula sem volt a múlt év során egy rövid időszakot leszámítva.

Hasonló cikkünk:  Utolsó európai tagként Magyarország is elhagyja a Nemzetközi Beruházási Bankot

Az Eurostat adatai alapján 2022 első 11 hónapjában az átlagos beszerzési ár 572 forint volt köbméterenként, ami távol áll mind a rezsicsökkentett lakossági, mind a vállalkozóknak ajánlott sokszoros, piacinak mondott díjaktól.

Bővebben a 24.hu-n olvashat.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...