fbpx
3.7 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Pankotai Lili beperli a volt iskoláját

A KecsUP is beszámolt a pécsi gimnazista lányról, aki egy tüntetésen slam poetry stílusban, káromkodástól sem mentes beszédében hívta fel a figyelmet a mai magyar oktatás problémáira, és állt ki a tanár-diák megmozdulások mellett. Pankotai Lilit emiatt volt iskolájában, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban megalázták és ellehetetlenítették, majd idővel iskolát is váltott, ma már Budapesten tanul, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG).

Lili hosszas gondolkodás után döntött úgy, hogy a TASZ-szal közösen most pert indít a volt iskolája ellen. Nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek, és szerinte vissza kell tolni a határokat – mondta. Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerint Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége. Kettejükkel készített interjút a Telex.

Pankotai elmondta, hogy sok csatát vívott meg belül, nem tudta mit kezdjen a kialakult helyzettel. Azért döntött úgy, hogy nem zárja le az ügyet, mert szerinte ma Magyarországon a határokat kitolták, és hozzászoktatták a diákokat a most működő rendszerhez – tette hozzá. A jelenlegi iskolájában (AKG) nagyon jól érzi magát, az ott található légkört és mentalitást látja példamutatónak, valamint ajánlja figyelmébe nem csak a volt iskolájának, hanem minden oktatási intézménynek is, ahol nem a diákok vannak a középpontban.

“Én ezt figyelemfelhívásnak szánom, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az én generációmnak már nagyon nem pálya, ami folyik a közoktatásban. Még mindig megmaradt a poroszos rendszer a kommunizmusból, csak ami régen egy körmös volt, az ma egy osztály előtti megalázás” – mondta el Lili arra kérdésre, hogy miről szól neki ez a per.

Hasonló cikkünk:  Januártól emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

Zeller Judit hozzátette, hogy Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége.

“Most meg kell írni egy keresetet. Az időzítést próbáljuk úgy alakítani, hogy ha a diákoknak tanúskodniuk kell, akkor az olyan időpontban legyen, ami nem zavar be az érettségibe. De túl sokáig várni sem lehet egy ilyen üggyel. Ha elindul a per, akkor már a bíróságokon múlik, hogy mennyi ideig tart, de biztosan hónapokban, mondjuk egy fél évben mérhető az időtartama” – mondta Zeller.

Hasonló cikkünk:  Több száz kecskeméti diák vállalt ülősztrájkot tanáraikért és az oktatásért

A per tárgya Lili személyiségi jogainak a megsértése. Azért mert a gimnazista valahol kifejtette a véleményét, azt az iskola nem torolhatja meg.

“Én arra számítok, hogy megnyerjük ezt a pert. És arra is, hogy komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában. Azt remélem, hogy ez a per egy precedens lehet a többi intézménynek is” – tette hozzá a jogász.

Lili a jövőképéről így nyilatkozott:

“Magyarországon biztos, hogy nem megyek egyetemre. Ha egyetem, akkor külföld, ha nem, akkor sajnos szintén valószínűleg külföld. Én voltam mindig az a gyerek, aki gondolkodás nélkül azt mondtam: nem maradok itthon. Az elmúlt hónapokban úgy éreztem ugyan, hogy de, itt maradok, és mindent megteszek azért, hogy élhető legyen az ország. De addig, ameddig ezt a magyar emberek többsége nem akarja, nem tudunk drasztikus változást elérni. A barátaim is ugyanebben gondolkodnak, úgyhogy itt már sajnos nem azon mennek a viták, hogy melyik egyetemre menjünk, hanem azon, hogy melyik országba.”

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...