fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Rákay Philip a mohácsi csatáig utazna vissza a filmes időgépén

- Advertisement -

Rákay Philip nagyon rákapcsolt az utóbbi időben a történelmi témájú filmes projektjeivel, nemrég került adásba az Aranybulla című sorozat – amiből moziváltozat is készül majd -, valamikor jövőre pedig várható a Petőfi filmje, a Most vagy soha! Ezek mellé sorakozna fel a Magyar Királyság felbomlásához vezető csatáról szóló játékfilm.

Rákay a köztévé Ez itt a kérdés nevű beszélgetős műsor január 12-i adásában elmondta: „Nekiálltunk a kreatív csapatommal a Mohács írásának”.

Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén. A hősiességnek és a magyar kiállásnak egy egészen elképesztő példája Mohács” – tette hozzá, üzenve azoknak, akik kritikusan szemlélik a filmes tevékenységét.

2026-ban lesz ötszáz éve, hogy II. Lajos magyar király megütközött a török sereggel Mohácsnál, ami katasztrofális vereséggel zárult, és a király meghalt. Ez adja az apropóját a film elkészítésének. Hosszú távon is tragikus következményei voltak a vereségnek, hiszen az ország három különálló részre bomlott fel: a központi területek az Oszmán birodalomhoz, a nyugati és északi területre visszaszorult Magyar Királyság a Habsburgok fennhatósága alá került, keleten pedig az Erdélyi Fejedelemség lavírozott a két nagyhatalom között.

Hasonló cikkünk:  A Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjében: Magyar Péter és állítólagos kapcsolatai

Nem beszélve arról az európai és világpolitikai helyzetről, ami helyenként kísértetiesen hasonlít a mára a különböző befolyásoló hálózatokkal” – vont párhuzamot Rákay az ötszáz évvel ezelőtti és a mostani Európa között. A riporter rákérdezett a korszak befolyásos kereskedő és bankárdinasztiájára, hogy jól látja-e, hogy ez a Fuggerek szerepeltetését jelenti.

„Jól látod, a Fuggerek, Szerencsés Imre és a többiek, akik mindent elkövettek azért, hogy a saját pénzügyi hasznuk szerint döntsék el háborúk, országok és akár császárságok sorsát” – válaszolta Rákay. Anton Fugger 1525-ben pénzügyi bojkottot hirdetett a magyar király ellen, miután II. Lajos elvette tőle a felvidéki bányajogait, a pénzügyi nyomás nehezítette az ország felkészülését a háborúra.

A Petőfi-film kapcsán elmondta, hogy a szűk stábnak levetítettek belőle 70 percet, ami félkész állapotban van, még hátra vannak a digitális kiegészítések: „VFX és CGI technológia nélkül nehezen képzelhető el ma film, hiába vittünk sok száz statisztát a Nemzeti Múzeum elé, tízezres tömeget kell mutatni.” Körülbelül egy év múlva készül el a film.

via Filmhu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...