fbpx

FRISS HÍREK

2021-ben majdnem annyit költött magára a kormány, mint óvodákra

- Advertisement -

A 24.hu számolt utána, hogy mennyit költött magára a kormány 2021-ben. Az átlagos havi illetmény a minisztériumoknál 613 ezer forint volt, és 238 milliárd 843 millió forintba került a minisztériumi bürokrácia, ami nem sokkal marad el az óvodákra, óvodai nevelésre fordított kiadásoktól, amire összesen 309,4 milliárd fordítottak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

2020-hoz képest 16 százalékos növekedés volt a minisztériumok dolgozóinak személyi juttatásaiban, amire 115,3 milliárd forintot fordítottak. Összesen több mint 11 ezren dolgoznak a minisztériumokban, egy minisztériumi alkalmazott átlagosan több mint 10 millió forintba került az adófizetőknek

80,9 milliárd forintba kerültek az illetmények, ez azt jelenti, hogy 613 ezer volt az átlagos havi illetmény a tárcáknál 2021-ben. Ez jóval több a bruttó átlagkeresetnél, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 438,8 ezer forint volt abban az évben. Jutalmak és prémiumok nélkül csak 404 ezer volt az átlagbér, így a minisztériumi alkalmazottak másfélszer annyit kereshettek, mint a nemzetgazdasági átlag. A legmagasabb átlagilletményeket a Honvédelmi Minisztériumnál és a Miniszterelnökségen fizették, 690 ezer, illetve 665 ezer forintot.

Hasonló cikkünk:  Újabb céggel bővült a Mészáros-birodalom, ezúttal a humán-egészségügyi ellátásba szálltak be

Több mint 8 milliárdot fizettek ki jutalmakra, egy átlagos minisztériumi dolgozó közel 750 ezer forint jutalmat kapott, de a Miniszterelnökségnél, a Külügyminisztériumnál és a Honvédelmi Minisztériumnál az egymillió forintot is meghaladta az éves jutalom, továbbá az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) és az Agrárminisztériumnál is csak pár ezer forint hiányzott a milliós átlaghoz.

Osztályvezetői szinten is voltak olyan minisztériumok, ahol elérte a kétmillió forintot a jutalmak átlagos nagysága, a honvédelminél 3,2 millió forintot is meghaladta a középvezetők pluszpénze. A Miniszterelnökségen közel 2,1 millió, a külügynél 2 millió forintot, az innovációs tárcánál 1,9 millió forintot osztottak a főosztályvezetőknek, osztályvezetőknek.

A legszűkmarkúbb tárcának a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Igazságügyi Minisztérium bizonyult: a helyettes államtitkárok és osztályvezetők a beszámoló szerint nem kaptak jutalmat, az ott dolgozóknak szétosztott bónusz a 40 ezer forintot sem érte el fejenként a kabinetirodán, de az igazságügynél is csak 43,5 ezer forint volt az átlag.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...