fbpx
Kezdőlap Itthon A kormány szeretné, ha a polgármesterek és a képviselők maradhatnának az egyetemi...

A kormány szeretné, ha a polgármesterek és a képviselők maradhatnának az egyetemi kuratóriumokban

Fotó: Erdős Dénes/Népszava

Január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónappal később, egy február 9-i kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondtak az egyébként nagyon jól fizető kuratóriumi tagságukról.

A kormány javaslatcsomagja, amit Navracsics Tibor már elküldött Brüsszelbe azt tartalmazza, hogy államtitkári szinttől felfelé összeférhetetlennek nyilvánítanák az egyetemi kuratóriumi tagságot. Az uniós ügyekért felelős miniszter bízik abban, hogy nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz. A javaslat azt is jelenti, hogy a helyettes államtitkároknak, parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk a kuratóriumi tisztségről.

Hasonló cikkünk:  A Pedagógusok Szakszervezete népszavazási kérdéseit nem hitelesítette a választási bizottság

„Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan kétszer hatéves – tehát hat- és újraválasztható még egyszer hat évre – időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként” – mondta Navracsics Tibor a javaslatok részleteiről.

via Telex