fbpx

FRISS HÍREK

A legfrissebb demográfiai adatok szerint öregedik a magyar népesség

- Advertisement -

Magyarország népessége évek óta csökkenőben van, és a következő évtizedekben várhatóan gyorsulni is fog ez a tendencia. Egyes számítások szerint 2050-ben már csak 8,8 millióan leszünk. A 2011-es népszámlálás idején 9,9 millióan voltunk, a 2022-es népszámlálás szerint már csak 9,6 millióan, vagyis a két népszámlálás között eltelt több mint egy évtized alatt 333 ezer fővel csökkent az ország népessége. Kutatók szerint a folyamat megállíthatatlan, legfeljebb lassítani lehet a népességfogyás ütemét.

Azonban jelentős különbségek vannak országrészenként a népességfogyás mértékében. A 2000-es évek eleje óta kizárólag a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi régióban nőtt a lakosságszám, 216 ezer fővel, miközben Észak-Magyarországon 184 ezerrel és a Dél-Alföldön 149 ezerrel csökkent. Az utóbbi két régióban volt a legnagyobb mértékű a csökkenés.

Amikor az időskorúak aránya nő a népességen belül, akkor beszélünk elöregedő társadalomról. A magyarországi nagyvárosok többségében ez történt 2011 és 2021 között, évente átlagosan 2 százaléknál is nagyobb mértékben nőtt a 65 évesnél idősebbek száma, miközben például a 0–19 évesek számának növekedése messze elmaradt ettől.

Kecskeméten, Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsen és Debrecenben csökkent a fiatalok száma, míg Győrben stagnált. A leggyorsabb ütemű népesség elöregedés Nyíregyházán volt: évente átlagosan 3,4 százalékkal nőtt az idősek száma, és ezzel párhuzamosan 1,1 százalékkal csökkent a fiataloké.

A friss népszámlálási adatokban is látszik ez a folyamat: 2011 és 2022 között 318 ezerrel, 19 százalékkal nőtt az időskorúak száma és aránya, miközben a gyerekkorúak csoportja kismértékben, az aktív korúaké pedig jelentős mértékben csökkent.

Hasonló cikkünk:  Cégkivonat mindössze pár perc alatt? Igen, lehetséges!

Az elmúlt tíz évben a magyarországi régiók többségében csökkent a népesség. A Dél-Dunántúlon 7 százalékot meghaladó volt a népességfogyás, de például a tipikusan szegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magában foglaló Észak-Magyarországon is közel 7 százalékos fogyás volt megfigyelhető. Viszonyításképpen: a teljes magyar népesség 1990 és 2019 között 6 százalékkal csökkent. Becslések szerint a következő három évtizedben 25-30 százalékos is lehet a népességfogyás mértéke ebben a két régióban.

A magyarországi régiók közül egyedül Pest megye (5,8 százalékkal) és nagyon minimálisan Nyugat-Dunántúl népessége nőtt, miközben még Budapesté is csökkent 0,6 százalékkal. A lista második helyén található a Győr-Moson-Sopron megyei Rajka, amelynek lakossága 132 százalékkal nőtt 2011 és 2021 között, nagyrészt a Szlovákiából áttelepülők miatt, akinek a számát 7-8 ezerre becsülik.

Az ENSZ számításai szerint Magyarország népessége 2050-ig 9,5 százalékkal csökken majd, amivel Lengyelországgal, Portugáliával és Romániával leszünk azonos kategóriában. Számos európai országra igaz, hogy 2050-ig növekedni fog a városi lakosság. A kevés kivétel között találjuk Magyarországot, igaz, csupán 2,1 százalékkal csökken majd a városokban élők magyarok száma. Ezt azt is jelenti, hogy a magyar népesség jósolt, közel 10 százalékos csökkenése elsősorban vidéken megy majd végbe, ugyanakkor ez a folyamat már most is zajlik.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...