fbpx

FRISS HÍREK

A nagymúltú Szabad Európa jelenkori szolgáltatása Magyarországon

- Advertisement -

Az amerikai kongresszus finanszírozásában működtetett Szabad Európa szerkesztőségét látogatta meg a habad.hu, ahol Vovesz Tiborral, a RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty) budapesti szerkesztőség igazgatójával beszélgettek.

„Arról írunk, amit a szerkesztőség tagjai érdemesnek tartanak az olvasók figyelmére és illeszkedik a küldetésünkbe” – mondta Vovesz.

Akár kereskedelmi, akár közszolgálati médiában edződött egy hazai újságíró, szerkesztő, műsorkészítő, mindannyian hallottak már íratlan szabályokról: legyen az üzleti vagy közéleti-politikai szempont, többnyire ezek mentén lehet ma Magyarországon műsort készíteni, cikket írni. A Szabad Európánál azonban a függetlenség, a befolyásmentesség, a pártatlanság és a nyílt vita a pontosan lefektetett, írott szabályrendszer.

Vovesz Tibor egy budapesti humán gimnázium után, majd a magyar-angol szakos pesti bölcsészéveket követően kezdett a Magyar Rádióban. A kereskedelmi rádiók után az Euronewshoz, legutóbb pedig a Szabad Európa csapatához csatlakozott.

„Az elmúlt tíz évben roppant erős centralizáció ment végbe a hazai piacon, és a fogyasztói oldalon is csökken azok száma, akik időt nem kímélve, alaposan szeretnének utánaolvasni egy-egy témának. Afelé mutat a környezet, hogy könnyen fogyasztható, világos, hiteles információkra építő tartalmakat gyártsunk. Ma már nem meghatározható csak egy adott médiatermék megjelenése alapján, hogy vajon hiteles-e, hiszen akár egy fakenews oldal is meglehetősen profin néz ki, pont ez a lényege, hogy valódi médiának tűnjön. Éppen ezért is próbálunk több műfajban jelen lenni: a hagyományos értelemben vett cikkek mellett videókkal, podcastokkal, adatvizualizációval és a vonatkozó social media platformokra gyártott tartalommal” – mondta az igazgató. Itt tesszük hozzá, hogy a KecsUP-al is együttműködik a Szabad Európa, rendszeresen jelennek meg anyagok a mi tollunkból is (a szerk.)

Hasonló cikkünk:  Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét - egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

A Szabad Európáénál sokszorta nagyobb műhelyekkel nem mérhető össze kattintásszámban a teljesítményük, de még abban sem feltétlenül, hogy egy-egy téma náluk jelenik-e meg elsőként. Ahogy Vovesz Tibor fogalmaz, ha már mindenképp firtatjuk a siker mérhetőségét: „ezt sokkal inkább abban mérjük, hogy például van-e olyan alapos és mély egy anyagunk, amit idéznek, amire hivatkozva akár a közbeszédbe kerülhet egy-egy általunk hozott téma, vagy akár a döntéshozási mechanizmusra is hatással lehet”.

Mivel nem tulajdonosi elvárás a kattintásszám határidőre való föltornázása, így az ebbe ölt energiák itt műsorkészítésre fordítódhatnak. A jelenről és a közeljövőről így beszélt Vovesz:

„A multimédiás tartalmak felé mozdulunk, a podcast-jaink elég népszerűek, és eközben a cikkeink továbbra is a lehető legalaposabban járnak körül egy-egy témát, valamint a mindannyiunkat érintő, hétköznapi témákat feldolgozó, magyarázó anyagok készítése is fontos. Mivel alapelveink szerint nálunk az egy adott kérdésben véleménykülönbségen lévő felek is nyíltan, korlátozás nélkül kifejthetik álláspontjukat, nekünk minden nap úgy kell dolgoznunk, hogy bármikor létrejöhessen egy ilyen dialógus. A véleményformálók és döntéshozók bizalmát pedig az anyagaink hitelességével tudjuk elnyerni. Hogy ez mikor lehet elég mondjuk ahhoz, hogy egy „sajátmárkás” vitaestet rendezzünk, arra én is kíváncsi vagyok.”

A független tartalomkészítés, a helyi propagandával bátran szembemenő tényszerű újságírás az RFE/RL helyi szerkesztőségének legnagyobb piaci előnye. A helyi irodák és tudósítói hálózat pedig az RFE/RL angol nyelvű tartalmaihoz ad unikális többletet és helyismeretet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...