fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Enyhít a kormány az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályozáson

- Advertisement -

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán tette közzé azt a jogszabálytervezetet, amely kivonja a nemzetgazdasági célból kiemelt beruházásokat a területrendezési terv hatálya alól. A szabályozást a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, két elemet pedig külön kiemelnek:  akkumulátorgyár-építési projekteket.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány honlapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek kormányrendeletek módosítását, amely az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházásokra vonatkozóan egy általánosan alkalmazandó területrendezési szabályozást vezet be.

Ez egyértelmű lazítást jelent a hatósági ügyek esetében, pedig maga a nemzetgazdasági célú kiemelt jelentőség kormányzati besorolás már eleve több könnyítést jelent a hagyományos beruházásokhoz képest. Így az ilyen projektek esetében a hatósági eljárást megelőzően a beruházó és az eljáró hatóság és szakhatóságok szemlét illetve egyeztetést tarthatnak. De a besorolás lehetővé teszi a soron kívüliség és rövid határidők előírását is az egyes beruházásoknál, vagyis sokkal kevesebb és kevésbé szigorú vizsgálaton eshetnek át, hogy gyorsabban elkészüljenek az ilyen fejlesztések.

Hasonló cikkünk:  Már szállít utasokat a hidrogénbusz Kecskeméten, de nem díjmentesen

A kormány indoklása szerint az iváncsai és a debreceni fejlesztések esetében az a célszerű, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől, így a tervekhez sem kell ragaszkodni. Vagyis esetükben nem kell a területrendezési tervekhez alkalmazkodni.

A két településen az elmúlt időszakban heves lakossági és politikai vitát váltottak ki a tervezett akkumulátorgyár-építések. Az eddig megtartott közmeghallgatások botrányba fulladtak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...