fbpx

FRISS HÍREK

Lesz megoldás a széchenyivárosi szelektív káoszra?

- Advertisement -

Józsa Bálint széchenyivárosi képviselő interpellációt intézett a városvezetéshez, amiben Széchenyiváros szelektív hulladékszállításának megoldatlan ügyéről ír. A városrész lakói kénytelenek együtt gyűjteni a kommunális és szelektív hulladékot. Dr. Sztachó-Pekáry István fideszes alpolgármester szerint “megvalósulhat” a gyűjtőszigetek felszámolása és a szelektív hulladék hatékonyabb begyűjtése; Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a problémás helyek listáját kéri.

Amióta a helytelen használat miatt felszámolták a legtöbb, 2012-ben kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetet, Széchenyiváros lakossága nem tudja külön gyűjteni a hulladékot. A szelektív hulladéknak szánt sárga zsák nem jelentett megoldást. A hagyományos szemétgyűjtő helyek nagy része rossz állapotban van, a visszajelzések alapján a helyiek nem szívesen teszik ki az utcára a sárga zsákokat, nem gyűjtenek szelektíven, és szégyenkeznek a “szemétdombok” miatt.

“A munkálatok óta nem láttam szelektív kukát. Azóta nem gyűjtök külön, és csak egy-két kukáról tudok, ami nem olyan undi szemétdomb.”

“10 éve hozza napról napra kellemetlen helyzetbe a szabad tárolású rendszer a környéken élőket! Állatok hordják szét az ételmaradékot. Sajnálattal idejárnak a rászorulók is étkezni állva a kukából és itt végzik el a dolgukat.”

“Én aztán nem tudok szelektíven gyűjteni, nekünk nincs a Stádiumon rendes hely. Máshol vannak zsúfoltak, de elérhetőek. Kb mint minden lakótelepi negyedben.”

nyilatkozták Széchenyiváros lakói.

Józsa Bálint, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője interpellációjában leírja, “a széchenyivárosiak kénytelenek a kommunális hulladékkal együtt gyűjteni a szelektív hulladékot, ez pedig egy XXI. századi európai városban elfogadhatatlan.” Felszólítja a városvezetést, hogy “azonnali hatállyal oldja meg a szelektív káoszt Kecskemét legnagyobb városrészében.”

Hasonló cikkünk:  Az iskola, ahol beszélgetőkörrel indul és zárul a nap

Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester február 6-án írásban reagált. Válaszában részletezi hogyan változtak a jogszabályok és az igények a 2012 óta bevezetett szelektív hulladékgyűjtésben. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel együttműködve több dolgot is elért a város, és folyamatban vannak a Széchenyivárost is érintő fejlesztések.

Az üveghulladékok gyűjtésére jelenleg nincs kialakított rendszer. / Fotó: Közösen egy tisztább Kecskemétért Facebook csoport

376 hulladékgyűjtő edény kiosztása a városrésznek “folyamatban van. Mindezekkel kiválthatók lennének a sárga zsákok és a szelektív gyűjtőszigetek is megszüntetésre kerülhetnek.” 2022. november 1-től növelték a szelektív csomagolási hulladékgyűjtés gyakoriságát Széchenyivárosban.

A 2012-ben kihelyezett 47 gyűjtőszigetből mára mindösszesen 14 maradt meg, amelyek megszüntetése a fentiekben jelzett edényosztásokat követően szintén megvalósulhat azzal, hogy az üveghulladékok gyűjtésére már folynak az egyeztetések.” Zárta levelét az alpolgármester.

Józsa Bálint interpellációját a február 16-ai közgyűlésen tovább tárgyalták a képviselők. Józsa nem fogadta el az alpolgármester válaszát. “Hónapok óta nem érkezik meg a társasházakhoz a szelektív gyűjtőedény.“ – indokolta a képviselő.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra kérte, jelölje meg a pontos helyeket, hogy a városvezetés meg tudja nézni a problémát. A közgyűlés 12 igen és 7 nem szavazattal elfogadta az alpolgármester írásos válaszát az interpellációra.

Az “undi szemétdombok” felszámolásában a februárban bemutatott Kubio hulladéktárolók is segíthetnek. A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. eddig 4 Kubio tárolót helyezett ki a városban, amikbe a köztisztasági csoport munkatársai gyűjthetik az utcán összegyűjtött szemetet. Ha a Széchenyivárosba is kerül a Kubio tárolókból és az ígért szelektív gyűjtőedéynekből, az óvodák, bölcsődék és a többi intézmény környéke tisztább lehet. 

Kubio szemeteskonténer a Katona József téren / Fotó: Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Facebook oldal

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...