fbpx

FRISS HÍREK

Minden európai részvényes kiszállt az orosz kémbankból, kivéve Magyarországot

- Advertisement -

Augusztustól 15-től megszünteti tagságát Bulgária az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB). Az Ukrajna elleni agresszió miatt korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én. Így egyetlen európai részvényes Magyarország marad.

Az NBB legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, utána következik 25,27 százalékkal Magyarország. Január végén az NBB részvényeinek 14,46 százaléka volt bolgár és 8,94 százaléka román kézben. A Vlagyimir Putyin által újraélesztett bank székhelye egyébként Budapesten van, és amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használ.

A magyar parlament 2019-ben megszavazta, hogy az NBB teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban is. Varga Mihály pénzügyminiszter adta át a Lánchíd Palotába költözött székházat, amit később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter együtt nézett meg.

Hasonló cikkünk:  Európai és régiós összevetésben sem remekel a magyar átlagnyugdíj

Magyarország a bank egyik legaktívabb részvényese – áll a Nemzetközi Beruházási Bank korábbi közleményében. A legnagyobb hitelt az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint. A 15 éves futamidejű óriáshitel célja pedig a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...