fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Zöld EP képviselő a KecsUP-nak: amit Ukrajnában látunk, az a békerendszer megsértése

- Advertisement -
  • Probléma, hogy egyre több olyan gazdasági szereplő van, amely nem járul hozzá az állami költségvetéshez. Miközben az állami költségvetések finanszírozzák mindazt, ami számunkra fontos: iskolákat, óvodákat, a csapból kifolyó ivóvizet és még sok más közszolgáltatást.
  • Amit Ukrajnában látunk, az a második világháború utáni békerendszer súlyos megsértése.
  • A megújuló energiára való átállás nem történhet meg egyik napról a másikra, de felgyorsíthatjuk az átmenetet.

Többek között ezeket nyilatkozta a KecsUP-nak Thomas Waitz európai parlamenti képviselő. Az osztrák zöld politikus az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke, civilben biogazdálkodó, méhész és vidéki családapa. Tavaly járt már Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és ellátogatott Bugacra is. Most ismét Magyarországon járt, akit kollégánk kérdezett.

kecsup.hu: Hogyan értékeli a jelenlegi zöld megoldási csomagot az energiabiztonság és a demokrácia összetett válságaira vonatkozóan az Európai Parlamentben?

Thomas Waitz: Európa és az EU élen jár a következő évszázad kritikus kérdéseire adandó válaszok és megoldások biztosításában. Az EU az európai zöld megállapodás alapján (European Green Deal) működik, amelyért mindannyian napi szinten küzdünk az Európai Parlamentben, és ez a politika helyes irányba halad. Ha igazán odafigyelünk a tudósokra. Sajnos azonban ez még mindig nem elég ambiciózus. Ennek ellenére jó irányba tartunk és mindannyiunkra szükség van az eredmények megvédéséhez, mert a fosszilis dinoszauruszok keményen ellenállnak.

A konzervatív és a jobboldali pártokon látjuk a növényvédőszer-ipar, valamint az olaj- és gázipar hatalmas támadásait a multinacionális érdekében, ha meg akarjuk adóztatni őket, annak ellenére, hogy az EU országaiban mindenkinek adót kell fizetnie.

A probléma az, hogy egyre több olyan gazdasági szereplő van, amely nem járul hozzá az állami költségvetéshez. Ezek az állami költségvetések finanszírozzák mindazt, ami számunkra fontos: iskolákat, óvodákat, a csapból kifolyó ivóvizet és még sok más közszolgáltatást.

Sajnos ezek a gazdasági erőközpontok masszívan harcolnak különböző módokon és eszközökkel: közvetlen korrupcióval, lobbizással, „nagyszerű” ajánlatokkal az érintett csoportok számára, ezért ez egy állandó küzdelem, amelyet napról napra és hétről hétre vívunk.

A továbblépés egyetlen megoldása a zöld politikai család megerősítése és a zöld szavazói tér bővítése. Ezért felkérjük az Európai Unió polgárait, hogy támogassanak bennünket, hogy megoldásokat kínálhassunk a jövőre nézve.

Thomas Waitz civilben biogazdálkodó / Fotó: meinbezirk.at

kecsup.hu: Béke kontra háború és fosszilis energia kontra zöld fenntarthatóság. A zöld mozgalom eredetileg békemozgalom. De Európában háború van. Európa energiaválsággal néz szembe. Ezért kompromisszumokat kell kötni szinte minden héten. Hogyan kezeli ezt?

Thomas Waitz: Ez két különböző kérdés. Először is, én személy szerint a békemozgalomból jövök, és az ideálom továbbra is a pacifizmus. De: ha a szomszéd tönkreteszi a házat, akkor valahogy reagálni kell. Nem állhatsz mellé, és nem bízhatod a szomszédodra, hogy pusztítsa el a következő szomszédot.

Amit Ukrajnában látunk, az a második világháború utáni békerendszer súlyos megsértése. Ez a nemzetközi jog teljes jogi architektúrájának súlyos megsértése. Az oslói békekutató intézettel nemrég beszélgettem egy tanácskozáson, amely szerintem a legelismertebb intézmény a katonai beruházások elterjedésének megakadályozása és az aktív békepolitika terén. Egy nagyon világos kijelentés hangzott el:

Hasonló cikkünk:  Lövészárkok hullái - orosz-ukrán háború a véres övezetben

egyetlen kivétel van az erőszakmentességre vonatkozó felhívás alól. Egyetlen kivétel van, és ez az, ha egy független országot provokálatlanul megtámad egy idegen hatalom.

Ez az egyetlen pillanat, amikor minden joga megvan egy országnak ahhoz, hogy erőszakkal védekezzen, és az ENSZ Alapokmányának 51. cikkéből fakadóan bizonyos erkölcsi kötelezettség minden ország számára, amely tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát, hogy megvédje azt az országot, amelyet megtámadnak, és támogassa abban, hogy megvédje magát.

Különbségek vannak az országok mozgásterében. Egy olyan semleges ország esetében, mint Ausztria, amely alkotmány szerint katonailag semleges, sajátos helyzet adódik. Ausztria számára ez a pozíció azt jelenti, hogy erőforrásokat küldenek, generátorokat küldenek, és technikusokat küldenek berendezésekkel, felszerelésekkel, élelmiszerrel, kötszerrel.

Más, olyan NATO-országok számára, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a korlátozásokkal, fegyverek küldését is jelentheti a segítségadás, még akkor is, ha most egyáltalán nem szeretjük ezt a bennünket körülvevő valóságot. Még arra is gondolnunk kell, hogy a helyzetet  nem mi okoztuk, de valahogy reagálnunk kell.

Ami a fenntarthatóságot illeti, a valóság az, hogy gazdaságunk még mindig nagymértékben függ a fosszilis tüzelőanyagoktól, és a korábbi kormányok figyelmen kívül hagyták a függőség tényét. Figyelmen kívül hagyták az éghajlati válság tényét, amely felé tartunk, és még azokban az országokban is, ahol most mi hozunk döntéseket, koalíciós kormányokban ülünk zöld politikusokkal.

El kell ismernünk, hogy a megújuló energiára való átállás nem történhet meg egyik napról a másikra, de felgyorsíthatjuk az átmenetet.

Masszívan befektethetünk az átmenetbe, tömegesen fektethetünk be a megújulókra, de még így is több évbe telik az átállás véglegesítése. Így nem tudunk azonnal leállítani minden szénerőművet, sajnos, hiszen különben társadalmi zavargások lennének, a társadalom nagy tömegei nem tudják fizetni az energiaszámláikat. És gondoskodnunk kell polgárainkról, ezért a rövid távú kompromisszumok mellett a pragmatizmus is fontos tényező.

kecsup.hu: Az európai zöldek számára fontos érték a médiaszabadság és a szólásszabadság, mint alapvető emberi jog. Mit üzennek ebben a kérdésben a kecskeméti olvasóink számára?

Thomas Waitz: Az Európai Parlamentben minden tőlünk telhetőt megteszünk a véleménynyilvánítás szabadságáért, és kiállunk a független és szabad újságok és médiumok mellett Magyarországon is.

Fontos az EU nyomásgyakorlása a kormányokra, akár azzal, hogy visszatartja a közösségi pénzeszközöket annak érdekében, hogy legalább a minimális médiaszabadság biztosított legyen. Támogatást kell adni minden egyes polgárnak, aki kiáll a környezetvédelemért, a polgári szabadságjogokért.

Minden tiszteletem azoké, akik ezen a téren Magyarországon is aktívak, hiszen óriási különbség van, ha az ember ezt egy barátságos környezetben teszi, vagy ha egy félig-meddig totalitárius rendszerben kell küzdeni, mint Magyarországon, ahol mindenki, aki kiáll ezekért a jogokért, személyes kockázatot is vállal elveiért.

Az interjút készítette: Zarándy Zoltán

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...