fbpx

FRISS HÍREK

A NATO-főtitkár üzent a svéd és a finn csatlakozás kapcsán: Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének

- Advertisement -

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön kijelentette, hogy Finnország és Svédország példátlan lépéseket tett Törökország jogos biztonsági aggályainak kezelésére, ezért itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a két ország NATO-tagságához vezető ratifikációs folyamatot.

A NATO székházában tárgyaltak a főtitkár meghívására Finnország, Svédország és Törökország képviselői. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Stoltenberg elmondta: mindhárom ország üdvözölte a megbeszélések során elért jelentős előrelépést, és egyetértett abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának gyors ratifikálása mindenkinek az érdeke.

„Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének” – mondta.

A főtitkár szerint elképzelhetetlen, hogy bármilyen katonai fenyegetés történhessen Finnország és Svédország ellen a NATO reagálása nélkül. Svédország, Finnország és Törökország folytatja a két észak-európai ország NATO-tagságáról szóló tárgyalásokat. Az országok megállapodtak abban, hogy a NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozója előtt ismét találkoznak – mondta az MTI szerint.

Hasonló cikkünk:  Tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos felmelegedési küszöböt

A magyar állami hírügynökség híréből azonban nem derült ki, hogy melyek azok az országok, amelyek még nem ratifikálták a csatlakozást: Törökország és Magyarország.

A magyar kormány hónapok óta húzza a parlamenti szavazást a kérdésről, legutóbb már odáig mentek, hogy az addigi egyértelműnek mondott támogatás helyett a Fidesz és a KDNP egyébként mindent megszavazó képviselőinek problémái vannak, ezért ki is küldtek egy parlamentinek mondott pártküldöttséget Svéd- és Finnországba. Itt egy tárgyalás után közölte a fideszes Hende Csaba, hogy a frakció támogatja a csatlakozást. Később viszont arról beszélt, hogy 5-6 hét, mire végigmegy a parlamenten egy javaslat (azért vannak kivételek, pl.: a kata-törvény, vagy az orvosi kamara kivégzése, ami két nap volt).

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...