fbpx

FRISS HÍREK

Egy felmérés szerint a többség az orvosok mellett áll

- Advertisement -

A Publicus Intézet készített felmérést a Népszava számára, a kormányzat és az orvosi kamara konfliktusáról. 1012 főt kérdeztek meg, a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerinti reprezentatív kutatásában – a kérdezettek 95 százaléka hallott a vitáról, 60 százalékuk pedig egyetért a doktorok tiltakozásával.

Az orvosok tiltakozásáról az új ügyeleti rendszer miatt a kormányzat azt állította, hogy az veszélyezteti a betegellátást. Az ellenzéki szimpatizánsok 88 százaléka tartja azt, hogy az orvosok a betegbiztonság javításáért küzdenek. A kormányzati propaganda a Fidesz támogatóinál sem volt hatásos: többségben vannak azok, akik megértőek az orvosokkal, 43 százalékuk szerint a doktorok a betegbiztonság javításért küzdenek, 33 százalékuk tartja felelőtlennek a tiltakozást, és 24 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A kutatásban megkérdezték azt is, hogy egyetértenek-e azzal a kormányzati állítással, amely szerint azért kellett a kötelező MOK-tagságot megszüntetni, mert az orvosi kamara veszélyezteti a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát? A kérdezettek 58 százaléka nem vagy inkább nem értett egyet ezzel, ám a Fidesz-KDNP táborában már magasabb, 60 százalék volt a kormány narratíváját elfogadók aránya, 22 százalékuk utasította el azt.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

A szemben álló felek megítélését is mérték: „Ön szerint a kormányzat és az orvostársadalom vitájában ki az, aki valóban a betegek érdekeit képviseli?”

A megkérdezettek 53 százaléka az orvosok mellé állt, és csak 10 százalék adott igazat a kormánynak, 23 százalék megengedő e kérdésben: a kabinetet és a doktorokat is a betegérdek valódi képviselőiként fogadta el.

A kormánypárti oldalon a legtöbben (45 százalék) úgy látták, mindkét fél jót akar, 17 százalék az orvosokat, 21 százalék pedig a kabinetet tartja inkább „betegbarátnak”. Az ellenzékiek 92 százaléka az orvosok pártján áll. A bizonytalanoknál sem működik a kormánypropaganda: ott 60 százalék az orvosokat, 4 százalék a kormányt, 14 százalék mindkettőt, míg 16 százalék egyiket sem tartja betegpártinak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...