fbpx

FRISS HÍREK

Emelkedhetnek a temetői díjak a Köztemetőben és Hetényegyházán

- Advertisement -

Ha a képviselő-testület csütörtökön megszavazza a Városüzemeltetési Kft. javaslatát, akkor átlagosan közel 15 százalékkal többe kerül majd minden sírhely megvásárlása és megváltása a Kecskeméti Köztemetőben és Hetényegyházán. Drágulnak az egyéb temetői szolgáltatások is.

Mindez a március 30-ai közgyűlésre készült előterjesztésből derül ki. Az anyag szerint több ponton is módosítanák a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, mégpedig a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. javaslatai nyomán.

A Kecskeméti Köztemető díjainak emelése is napirenden lesz a március 30-ai képviselő-testületi ülésen / Fotó: Hraskó István

Mint az előterjesztésben írják, legutóbb 2020 februárjától emelték meg a temetői díjakat, azóta viszont jelentősen megnőttek a költségek. Az üzemanyag a három évvel ezelőtti 160 százalékára, a vízdíj a 124, az áram pedig a 115 százalékára ugrott, valamint emelkedtek a bérek és a hozzájuk kapcsolódó járulékok is. Így míg 2020-ban a temetőgazdálkodásra 131 millió forintot fordítottak, tavaly már majdnem 153 milliót, ami egy jelentős, 16,5 százalékos növekedés. A bevételek viszont ezt nem követik, mert a temetések száma évente megközelítőleg azonos, 1000-1100 körüli a város köztemetőiben (a Béke fasoron és Hetényegyházán).
A díjemelést ezzel a költségnövekedéssel indokolják, mértéke pedig – ha a testület csütörtökön megszavazza – az előterjesztés szerint „inflációkövető” lesz, átlagosan 14,5 százalék. Kivételt képeznek az újraértékesíteni kívánt lejárt sírok, ezeknél ugyanis az exhumálás miatt eleve magasabb a díj, és ezt nem kívánják tovább drágítani (tízből kilenc esetben temetkezésnél a hozzátartozók így is új sírhelyet kérnek, nem pedig exhumáltat).
Mindez azt jelenti, hogy bizonyos parcellákban az egyes sírhely megváltása 25 évre bruttó 47 027 forint lesz, a kettes pedig 63 822 forint. Egy urnafülke megváltása az emelés után 19 315 forintba kerülhet, míg egy urnakripta/urnasírhely 67 182 forintba. Az előterjesztés nem mulasztja el megemlíteni, hogy a díjak más városokhoz hasonlítva még az emelés után sem túlzottak.

Hasonló cikkünk:  Mégsem indul a kecskeméti polgármesteri címért Hegedűs Gábor

Urnafalak a Kecskeméti Köztemetőben / Fotó: Hraskó István

Szintén átlagosan 14,5 százalékkal növekedhetnek a temetkezési szolgáltatók által az üzemeltetőnek fizetett díjak, így például a ravatalozás, a sírásás és a sírba-vagy urnába helyezés. És emellett 30 százalékkal drágul a köztemetőkben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetett temetőfenntartási hozzájárulási díj, így például a sírgondozás vagy a sírtisztítás díja. Ezt is a költségek nagyarányú emelkedésével indokolják.

A temetők téli nyitvatartása is változhat: a közvilágítás hiánya miatt egy órával rövidülhet / Fotó: Hraskó István

Az előterjesztés a Köztemető és a hetényi temető téli nyitvatartását is megrövidítené egy-egy órával: a javaslat szerint november-december-január hónapokban ne 18 órakor, hanem 17 órakor zárjanak, mert télen már délután 5 órakor is sötét van, a temetőkben pedig nincs közvilágítás. A rövidített nyitvatartás az autóval történő behajtásra azzal a következménnyel járna, hogy míg a jelenlegi szabályozás szerint november 6. és január 31. között 16 órától 17.30-ig lehet bemenni gépkocsival, a változtatás után már csak 16.00-tól 16.30-ig lenne ez szabad.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...