fbpx

FRISS HÍREK

Megérkezett Bugacra az első fehér gólya

- Advertisement -

Varga Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető tájékoztatásából kiderül, Bugacra is megérkezett az első fehér gólya 2023. március 14-én. A párnak egyelőre még csak az egyik tagja landolt a fészekben.

Március második felében, Sándor-nap után tér vissza afrikai telelőhelyéről a fehér gólyák többsége, de vannak türelmetlenebb egyedek, amelyek már februárban hazatérnek, és előfordulnak áttelelő példányok is a Kárpát-medencében. A hímek jönnek vissza hamarabb rendszerint, és azonnal bele is fognak a fészek rendbetételére.

Magyarországon tavaly a fehér gólyák költési sikere átlagos volt, egyes helyeken még az átlagnál magasabb fiókaszámot is tapasztaltak a szakemberek. Ez köszönhető annak is, hogy a fehér gólya a száraz élőhelyekhez is jól alkalmazkodik. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által összegzett országos adatok szerint 2022-ben a sikeres párokra számolt átlagos fészkenkénti fiókaszám 2,77, míg az összes költőpárra számított 2,33 volt.

Táplálékuk alapvetően rovarokból, elsősorban sáskákból áll. Nem válogatós egyébként a fehér gólya, úgynevezett opportunista faj, azaz szinte bármit elfogyaszt, amit le tud nyelni. Lehet ez kisrágcsáló, madárfióka, gyík, kígyó, giliszta, béka, hal is, de nem veti meg a dögöt és az élelmiszerhulladékot sem.

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Jelenleg 4100 párra becsüli a hazai állományt az MME, az 1940-es években ez a szám még 15-16 ezer volt. Állománycsökkenésük fő oka a természetközeli élőhelyek mennyiségének és kiterjedésének csökkenése, valamint az intenzív mezőgazdálkodás miatt csökkenő táplálékmennyiség. A faj megőrzése szempontjából fontos az üde, nedves gyepek megőrzése, természetvédelmi szempontú kezelése, legeltetése. Fontos még a középfeszültségű elektromos hálózatok madárbaráttá alakítása, de a kisfeszültségű oszlopokra kihelyezett gólyafészek-emelők is nagymértékben csökkentik az áramütés okozta elhullás veszélyét.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. évek óta együttműködik, hogy a tavasszal hazatérő fehér gólyákat biztonságos fészkek várják itthon. Ezekre nagy szükség van, mert egyre több gólya érkezik haza.

via berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...