fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Nem Fringelünk az idei tavaszi fesztiválon

Hosszú éveken át megszokhattuk, hogy a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részeként megrendezésre kerül a Kecskemét Fringe összművészeti társrendezvény is, amely elsősorban a fiatalok alkotói kultúráját igyekezett bemutatni, egyúttal inspirálni. A tavasz friss, ropogós, rügyező zsongását is magában hordozó eseményt sajnos nem találjuk az idei programkínálatban.

A nagyobb rendezvények sorsát persze az elmúlt évek járványhelyzete erősen befolyásolta, így a Kecskemét Fringe Fesztivált sem lehetett megrendezni. A koronavírust ugyanakkor mára sikerült annyira megszelídíteni, hogy újra lehetséges közösségi eseményeket tartani, így a most hétvégén elstartoló 2023-as Kecskeméti Tavaszi Fesztivál is sok érdekes programmal várja a kikapcsolódni vágyókat.

Sajnos a Fringe nélkül, és bár hivatalos bejelentése nem volt, a szervezők egy beszélgetésben már korábban kimondták, hogy városunkban a Fringelésnek az eddigi formában vége. Zum Erika és Szilágyi Áron, a Kecskemét Fringe két ötletgazdája és egyben főszervezője saját maguk elfáradásáról is beszéltek, de az is szóba került, hogy alkotói-résztvevői oldalról ugyanúgy érezték ezt a megfáradást. Csökkent a jelentkezők száma, és egyre kevesebb új művészeti produkció született.

Fotó: Kecskemét Fringe facebook oldala

Alulról jövő kezdeményezés volt a Fringe, amelyet szervezeti szinten karolt fel a Hírös Agóra, és igyekezett leginkább pályázati forrásokból megteremteni a financiális feltételeit – mondta el nekünk Szabó Csaba, a Hírös Agóra ifjúságfejlesztési szakmai vezetője. Azt is megerősítette, hogy a korábbi formájában valóban megszűnt a Kecskemét Fringe, de ha a fiatalok felől érkezne egy újabb kezdeményezés, szívesen állnának egy hasonló összművészeti fesztivál mellé.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti éjszaka: Napló a Dogville premier estéjéről
Hasonló cikkünk:  Hurka és ünnepély - Beszélgetés Bárdos Ferenccel a 40 éves a Médium Filmklubról

Az utolsó Kecskemét Fringe esemény 2021 nyarán zajlott: egy teljes napot felölelő színes kavalkád keretében mutatták meg a fiatalok, hogy milyen is egy összművészeti együttlét. Slam poetry, színjátszás, tánc, zene, de a filmkultúra, divat, vagy éppen a képző- és iparművészet sem hiányozhatott a Kecskeméti Fringe több mint egy évtizedre visszanyúló múltjából, palettájáról.

Bízzunk hát az újrakezdésben, a fiatalok kezdeményezőkészségében, és az alkotásaikat megmutatni akaró lelkesedésükben, hogy valamikor a közeljövőben újra létrejöhessen egy kifejezetten nekik kitalált összművészeti örömködés. De addig is látogassuk a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál aktuális programjait, amelyek a következő két hét során számtalan, és igencsak változatos kulturális feltöltődésre adnak lehetőséget.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...