fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Szigorítaná a Fidesz a kampányfinanszírozásról szóló törvényt

- Advertisement -

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Mandinernek nyilatkozva elmondta, hogy pártja már dolgozik azon a javaslaton, miszerint a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szigorítanák. A cél, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat – fogalmazott Kósa.

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni – például a most következő önkormányzati választáson –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Azaz csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

„Úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma” – mondta Kósa.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: a Fidesz két mandátumot, az ellenzék akár félmillió voksot is veszíthet

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága január végén másodszor hozott nyilvánosságra titkosszolgálati jelentést az ellenzékhez köthető szervezetekhez érkező külföldi pénzekről:

  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az országgyűlési választási kampány alatt az Egyesült Államokból kapott pénzügyi támogatást az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül – erről Márki-Zay Péter tavaly nyáron beszélt.
  • Az üggyel kapcsolatban a rendőrség, a nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozni kezdett, és NAV-vizsgálatot indított.
  • A Fidesz és a kormánymédia bevezette a „dollárbaloldal” kifejezést, valamint példátlan befolyási kísérletről beszéltek.
  • Az ellenzéki pártok azt állítják: nem tudtak semmiről. Az AD nyilatkozatai sem tették világosabbá az ügyet.
  • Nem tudni, hogy a pénz kiktől érkezett, pedig ez kulcskérdés, az AD ugyanis csak közvetítő szervezet.
  • Még ősszel nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda, azonban az ORFK azt közölte, hogy az ügy már nincs a rendőrségnél, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálja. Közben az Állami Számvevőszék is vizsgálódni kezdett az ügyben.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...