fbpx

FRISS HÍREK

Tiltakoznak a szakmai és civil szervezetek a közoktatás tervezett átalakítása ellen

- Advertisement -

A Telexnek juttatott el közös közleményt több szakmai és civil szervezet, amiben elfogadhatatlannak tartják a kormány javaslatait a közoktatás átalakításáról. A törvénytervezet nem reagál érdemben az oktatás problémáira, az átalakítási tervek pedig nem védik, hanem még sértik is a diákok oktatáshoz való jogát – véli a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a PDSZ, a PSZ és a TASZ.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium március 2-án kiadott javaslatcsomagjában azt írják, hogy

  • megszüntetnék a közalkalmazotti jogviszonyt, helyette köznevelési foglalkoztatotti jogviszony jönne,
  • az iskolák pedagógiai programjairól a nevelőtestület csak véleményt mondhatna, a döntés az intézményvezetőké lenne, amit a tankerületi központtal kell jóváhagyatnia,
  • akár július 15-ig is tarthatna a tanév,
  • és ahol a tanárok munkabeszüntetése miatt nem lehet megfelelően oktatni, ott a fenntartó az érintett intézménytől eltérő feladatellátási helyet jelölne ki.

A csomagot nyolc napon keresztül, péntekig lehet véleményezni. Maruzsa Zoltán, a BM illetékes államtitkára csütörtökön össze is hívott egy egyeztetést. A kerekasztalra nem hívták meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetet (PDSZ), azonban korábban küldtek egy levelet Maruzsának, amiben arról írtak, hogy a jogszabálytervezet nemcsak az intézményi autonómiát korlátozná tovább, de számos szerzett jog elvesztésével is járna.

„A kormány úgy akar átfogó módosításokat bevezetni, hogy erről nem konzultált érdemben az érintettekkel, és nem vette figyelembe azokat a követeléseket, amelyeket a pedagógusok, a diákok és a szülők az elmúlt egy évben megfogalmaztak. Nem új jogállási törvényre, benne az oktatásban dolgozók önállóságának csökkentésére, hanem széles társadalmi egyeztetésen alapuló oktatási reformokra van szükség” – írták a szervezetek csütörtöki közleményükben.

Hasonló cikkünk:  Szakképzési intézményekért is bejelentkeztek egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók

Szerintük tovább növekedhet az óraadó pedagógusok száma, és lehetővé válna „a megfelelő képzettség nélküli pedagógushallgatók alkalmazása”, mivel a tervezet „nem kezeli a kritikussá vált pedagógushiányt, hanem törvénnyé emeli a káros gyakorlatokat”.

Hozzátették, hogy „kifejezetten retorzió jellegű válaszlépés az eddigi sztrájkfolyamatra és a szülői, tanulói kiállásokra” az új rendszer. A tervezet „szankcionálja a sztrájkjog gyakorlóit, bünteti a tanulókat a tanítási év lehetséges elnyújtásával, és még kiszolgáltatottabbá teszi a pedagógusokat a teljesítményértékelés bevezetésével”. 

A BM korábban beteges hangulatkeltésnek titulálta azt az érvelést, hogy az új státusztörvény ellenőrizné a tanárok magánéletét. A civil szervezetek közleményében azt írják:

„A Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang, a PDSZ, a PSZ és a TASZ elvárja, hogy a kormány ebben a formában ne terjessze a tervezetet a parlament elé, hanem folytasson valós egyeztetést a szakmai és civil szervezetekkel, mielőtt bármilyen átfogó törvénymódosítást, illetve jogviszonyt érintő változtatást tervez. A pedagógusok béremelése megoldható jogállásváltozás nélkül is, indokolatlan a béremelés feltételeként kifejezetten munkavállaló-ellenes, munkaterheket tovább növelő szabályokat bevezetni.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...