fbpx

FRISS HÍREK

A Kiskunságban is bontogatja szirmait a fekete kökörcsin

- Advertisement -

Elkezdték szirmaikat bontogatni a boglárkafélék családjába tartozó fekete kökörcsinek (Pulsatilla nigricans) a Duna–Tisza közén. A kisméretű növény bókoló virágai sötétbíbor, majdnem fekete színűek. Március-áprilisban virágzik, amikor még fagyosak is lehetnek a napok, ezért selymes szőrzet borítja, ami hatékonyan védelmezi.

Kis számban, de sokfelé megtalálható a fekete kökörcsin – a Kiskunságban homokpusztákon, nyílt homoki gyepeken találkozhatunk vele, például Bugacon, Kunpeszér környékén, a Fülöpházi-buckavidéken, Hajóson, de Baja mellett is van néhány töves előfordulása.

A szél messze viszi a magvait, amiben segítségére van a bolyhos repítőkészüléke. A mag és a repítőkészülék közötti rész megérve és kiszáradva spirállá csavarodik. Ha a talajra hullott termést nedvesség éri, ez a spirál elkezd kiegyenesedni, ezáltal a mag dugóhúzószerűen befúródik a talajba, „elülteti magát”.

Hasonló cikkünk:  Nyárlőrinc-Lakitelek szomszédvári rangadó lesz vasárnap

Pulsatilla tudományos elnevezés a bókoló harang alakú virágára utal. Hintázást, lengést, lüktetést jelent a latin pulsare szó. A kökörcsinek magyar neve az ótörök eredetű kök szóból származik, ami kéket jelent, utalva a virágok színére (ezt a szót őrzi egyébként a kökény is).

Gyógyhatású anyagokat is tartalmaz a kökörcsin amellett, hogy minden része mérgező. A népi gyógyászatban alkalmazták juhhimlő kezelésére, epe és vesebántalmakra, köszvényre, reumára is. A fekete kökörcsin Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

via knp.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...