fbpx

FRISS HÍREK

A nagy európai parlamenti frakciók és több gimnázium is tiltakoztak a státusztörvény ellen

- Advertisement -

Nagy lépést tehettek az európai parlamenti frakciók (az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, az Újítsuk meg Európát, az Egységes Európai Baloldal és a Zöldek – Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja), amikor levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez: a magyar státusztörvény és a benne foglalt „whistleblower directive” ellen tiltakozva. A levél célja, hogy a magyar kormány ne tudja uniós támogatásból tovább rombolni a demokráciát és a közoktatás helyzetét.

Közleményükben a frakciók aggasztónak tartják a törvénytervezetet és az új minősítési rendszert, mert az szerintük drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságát, csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.

„Ez nemcsak több mint százezer tanárra, hanem több mint 1,3 millió gyermek minőségi oktatáshoz való jogára is súlyos hatással lesz” – írják.

A státusztörvény a szakmai szervezetek szerint az eddiginél is jobban kizsákmányolná a pedagógusokat a napi munkaidő nyolc óráról tizenkettőre emelésével, elvenné a nevelőtestület szakmai szabadságát – az iskolák, óvodák nem dönthetnek a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, és az éves munkatervükről sem -, megtiltaná a pedagógusoknak, hogy a közoktatás állapotát kritizálják – akár fegyelmi eljárás is indulhat ellenük ezért.

Technikai eszközökkel is ellenőrizhetné a tanárok magatartását a fenntartó, a felmondási idő két hónapról hat hónapra emelésével röghöz kötné a pedagógusokat, lecsökkentené a szabadságokat, és a túl széles bérsávokkal nem oldaná meg a bérkérdést sem.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

„Nem vagyunk jobbágyok, és nem is akarunk azok lenni! Teljes egészében elutasítjuk a 2023 júniusában bevezetni tervezett státusztörvényt” – írták egy Facebook-bejegyzésben Orbán Viktor egykori gimnáziumának tanárai, amelyben a tiltakozók arcát kitakarták.

A Belügyminisztérium béremelés és egyszerűsített előmenetel ígéretével igyekszik csillapítani a tiltakozó pedagógusokat, eközben a tárca a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és az Európai Uniót próbálja hitelteleníteni, szerintük sajnálatos, hogy a szakszervezet:

„Továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez” ahelyett, hogy „szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyerekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét” – áll a közleményükben.

Kiszámíthatóbbá válik a tanév az új felmondási szabályokkal a gyerekek és a szülők számára – magyaráz a minisztérium. A törvényjavaslatot ígéretük szerint azután terjesztik a kormány elé, hogy tárgyaltak az érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal.

„Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet”, írják, majd hozzáteszik, hogy „az idei pedagógus-béremeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik” – utalva itt a jogállamisági feltételek nem teljesülése miatt befagyasztott uniós forrásokra.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...