fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Az Oroszország elleni szankciókat Moszkva nem hagyja szó nélkül

Magyarország is barátságtalan országnak minősül Oroszországgal szemben, miután az Európai Unió összes szankcióját megszavazta a magyar kormány, amelyeket az ukrajnai háború miatt vetettek ki Moszkvára. Az orosz pénzügyminisztérium és külügyminisztérium kezdeményezte a barátságtalan országokkal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások felfüggesztését.

Az USA is hozott hasonló döntést, mert a magyar kormány megvétózta a globális minimumadó bevezetését – amelyet azóta mégis elfogadott. Mivel Amerikából több tőkebefektetés érkezik, mint Oroszországból, az amerikai adóegyezmény felmondása súlyosabban érinti Magyarországot. Gyányi Tamás, a WTS Klient adópartnere a Portfolio.hu podcast adásában elmondta, hogy ettől függetlenül kétségtelen, hogy az oroszokhoz is sok szálon kötődnek a hazai cégek.

Az egyezmények a kamatra és a jogdíjra nem határoztak meg forrásadót, vagyis ha egy amerikai vagy egy orosz cég egy magyar félnek ilyen jövedelmet juttatott, akkor nem kellett amerikai vagy orosz adóval számolnia, feltéve, hogy igazolta a magyar adóügyi illetőségét. Most azonban az orosz fél feltehetőleg egy 20 százalékos forrásadót fog levonni. 

Hasonló cikkünk:  Szolnokon, vagy nem Szolnokon mutatott példát a hattyúcsalád?

15 százalékos orosz forrásadó is van az osztalék esetében. Amíg az egyezmény érvényben van, addig maximum 10 százalékot vethetnek ki Oroszországban. Egyezmény nélkül azonban az orosz adó 15+5 százalékra, az amerikai pedig 30+5 százalékra nő.

Hasonló cikkünk:  Ha segítséget kérsz egy Facebook-csoportban, nagy eséllyel kinyírnak

Gyányi Tamás elmondta, hogy mind a két egyezmény nagy múltra tekinti vissza, a szövegezésük is nagyon hasonló, a céljuk pedig nem csak az, hogy elkerülhessék a cégek a kettős adózást, hanem a kiskapuk bezárása is.

Amikor egy cég arról dönt, hogy mely piacok felé fordul, akkor nem elsősorban a kettős adóztatás megléte vagy hiánya az elsődleges szempont, de tény, hogy a kettős adóteher komoly kockázat a magyar cégek és magánszemélyek számára is – véli a szakember.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...