fbpx

FRISS HÍREK

Csökken a kereskedelmi vállalkozások áremelési törekvése

- Advertisement -

Az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak, áprilisban az év eleji szintjükre süllyedtek és a fogyasztói bizalmi index is csökkent kissé – derül ki A GKI gazdaságkutató felméréséből, amit az EU támogatott.

Áprilisban az építőipar várakozásai javultak egy nagy márciusi romlás után. A többi ágazatban viszont csökkent a bizalmi index értéke és az elmúlt hónapokban hullámzó volt a hangulat. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után tovább csökkent, a szolgáltatói bizalmi index pedig visszatért a negatív tartományba.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága erősödött, már fél éve tart a pozitív trend, bár nem túl erős. Az egyetlen kivétel az építőipar. A lakosság munkanélküliségtől való félelme csökkent. Szintén csökkenés tapasztalható az áremelési törekvésekben. A kereskedelemben a cégeknek már csak egynegyede készül áremelésre a következő három hónapban, míg árcsökkentést bő 10%-uk tervez. Márciushoz képest az emelést tervezők aránya 13 százalékponttal kisebb lett, míg a csökkenést tervezőké nem változott. Áprilisban az áremelési szándék az építőiparban csökkent leginkább, legerősebb pedig a szolgáltató szektorban volt.

Hasonló cikkünk:  Évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság

Öt évvel ezelőtti szintjére esett az inflációs várakozás, így optimistábbak a fogyasztók. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése azonban az őszi-téli nagy javulás után áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében kissé romlott. A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben csökkent.

Áprilisban a márciusihoz hasonlóan értékelte a lakosság a saját pénzügyi helyzetét. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a lakosság a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...