fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Ha a Facebookon terjed, nem biztos, hogy igaz is

- Advertisement -

A Facebookon kezdett el terjedni egy hír, miszerint az állam egy új törvénymódosítással elveszi a társasházakban élők lakását, amit aztán a volt tulajdonosok sehogy sem fognak tudni visszaszerezni. Erről egy olvasó hívta fel a Telex szerkesztőségének figyelmét. A lap utánajárt.

A bejegyzés így szól:

„Nyáron hatályba lép az a törvény, ami a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból). Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!!”

Több helyen is megjelent az idézett bejegyzés, és már több mint 8200-an meg is osztották. Többen is erre a Magyar InternetFigyelőben megjelent cikkre hivatkoznak, ami valójában csak szó szerint átemelt egy cikket a Szilaj Csikó nevű, alternatív gondolkodást népszerűsítő oldalról.

A Szilaj Csikó társasházakról szóló írása szerint kaptak egy levelet, de a szerzők kérésére nem fedik fel, hogy kitől. Azért tartották fontosnak a levél közlését, mert azzal szerintük a népszerű összeesküvés-elméletek, az „Új Világrend” és a Nagy Újraindítás újabb bizonyítékát találták meg.

A 2021. évi XCII. törvényről van szó, ami a a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szól. A 2021-ben elfogadott, de 2023. július 1-jén hatályba lépő törvény nem arról szól, hogy az állam kiszervezi az ingatlanokat a magánszemélyek tulajdonából, hanem arról, hogy élve a 21. századi lehetőségekkel, modernizálja a jogi személyek adatbázisait, nyilvántartásait. A cikkben pusztán annyit emelnek ki a tervezetből, hogy „jogi személyként tételezi a társasházat”.

Lényegében arról van szó, hogy a társasházak, amik eddig az Ingatlan-nyilvántartásban szerepeltek, most bekerülnek egy nagyobb, könnyebben hozzáférhető adatbázisba, így több fontos adat nyilvánosan is elérhető lesz. A Facebookon több jogász is írt erről:

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

„A társasház nem rendelkezik jogi személyiséggel, csak ún. relatív jogalanyisággal, ami azt jelenti, hogy csak az épület fenntartással és a közös tulajdonnal kapcsolatban minősül jogalanynak (így pl. köthet szerződést takarítóval, indíthat pert közös költség tartozás iránt, de pl. nem vásárolhat részvényeket vagy köthet franchise szerződést). (…) A lakástulajdonosok szempontjából a társasház jogi személyiségének a hétköznapokban gyakorlati jelentősége nem lenne, hiszen már most is közös költség formájában fizetik a társasházak fenntartását, függetlenül attól, hogy milyen típusú jogalanynak minősülnek. A jogi személyiség nem egyenlő a vagyonbeszolgáltatással!” – írta Dr. Keserű Barna.

A cikk egyébként nagyon messzemenő következtetéseket von le, amiknek valójában semmi közük a törvényhez, pusztán abból indul ki, hogy a társasházak jogi személyek lesznek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...